Krigsretorik upp till ytan igen

Medan samlingsregeringen tågar ska de också uppfylla hela det avtal som de skrev under september förra året. Några av dem viktigaste kvarstående frågorna är att arbeta fram en ny konstitution, däribland mindre repressiva media och informationslagar, omfördela utnämningarna av ambassadörer, direktörer, diverse chefer, och då framförallt riksåklagaren och centralbankschefen.

Riksåklagaren Johannes Tomana, utnämnd av president Mugabe, har ofta politiska motiv bakom sina åtalsprojekt gentemot ledare, journalister och andra individer. Åtal som ofta leder till arresteringar. Och det finns inget som tyder på att det är fängslande under trivsamma omständigheter…

Centralbankschefen Gideon Gono, är närmast efter Mugabe individen som personifierar Zimbabwes snabba sönderfall. Kritiker menar att han är en personlig bankir åt Mugabe, hans fru Grace och kompisar i form av generaler och andra överbefälhavare. Han har hjälpt till att tvätta pengar, sälja mineraler, sälja zimbabwiska dollar på den illegala marknaden, och till och med direkt snott pengar från diverse bankkonton i syfte att finansiera ZANU elitens ”konsumtions- och repressiva behov”.

Nu har den politiska dragkampen om dessa poster tagits till nya fronter. Medan MDC har framfört ämnet till regionala samarbetsorganet SADC, har befälhavare hotat med våld. En av flygvapnets chefer, Henry Muchena har enligt dagens Saturday Herald (fortfarande ZANU-affilierad statstidning) att försvarsmakten står bakom Gono. Patrick Chinamasa, en höjdare inom ZANU-PF och tillika ”rättviseminister” säger i samma artikel att den som vill att Gono avgår vill att ZANU-PF avgår, vilket inte kommer att ske. Joseph Chinotimba, vice ordförande för den hårdkokta krigsveteran-föreningen lägger också sin tyngd bakom Gono tillsammans med hotfull retorik.

Allt detta efter att Mugabe i måndags sa att det inte finns en chans att Gono blir av med sin post före sin mandatperiod. För ungefär sex månader fick Gono förnyat förtroende av den pigge 85-åringen med mandatperioden fem år.

Det ska bli intressant att se hur MDC ställer sig till denna, och andra stötestenar under denna helg, då partiet har sin nionde nationella konferens.

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts