Kommissioner på plats

Två kommissionärer har nu svurits in av president Robert  Mugabe. Det är något som många har väntat på. De två kommissionerna ska arbeta med frågor rörande rättvisa val och mänskliga rättigheter. Ytterligare en kommission som ska arbeta med  fri media och press ska också börja arbeta inom kort. Kommissionerna är ännu ett steg i att implementera det som sas skulle göras när samlingsregeringern började arbeta, för över ett år sedan.

Samtidigt som dessa kommissioner nu kan börja arbeta för ett friare samhällsklimat, häktades en konstnär i helgen. Owen Masekos utställning handlar bland annat om massakern i  Matabeleland som ägde rum i början av 1980-talet. Han anklagas  för att förolämpa och kränka presidenten. Åtalet säger att tavlorna troligen kommer att skapa hat eller framkalla fientliga känslor mot presidenten som person och mot hans ämbete. Rättgången ska hållas i mitten av april.

Jag gick förbi National Art Gallery i Bulawayo, i förra veckan när Owen Maseko höll på att göra i ordning sin utställning med kreativa konstverk. Nu är fönstren till galleriet täckta med tidningspapper.

Recent Posts