Kollapsen av Zimbabwes sjukvård

IMG_5717Bloggen har tidigare uppmärksammat Zimbabwes dalande ekonomi. Det har varit tunga ekonomiska år för landets befolkning sedan 2000. Hoppet var att majoritetsstyret som ZANU-PF vann i valet förra året skulle bringa politisk stabilitet nog för att få ekonomin på fötter. Verkligheten är i dagsläget allt annat än hoppfullt.

De tyngsta budgetposterna för vilket givet land som helst är utbildning och sjukvård. Sjukvårdsystemets status är nära, om inte redan uppnådd, kollaps. År 1990 var medellivslängden 60 år, idag är den en av världens lägsta -44 år. Hivepidemin är en del av förklaringen och den fallerade sjukvården en annan.

Degradering av icke underhållen infrastruktur skapar sjukdomar som borde kunnat undvikits. Mellan januari och mars i år har 112 människor dött av diarré. Undermålig vattenkvalité skapad av dålig vattensanering och som inte behandlas då sjukvården saknar fundamentala resurser får ofattbara konsekvenser.

Journalister och icke-statliga organisationer erkänner den ekonomiska krisen men menar att kollapsen också beror på brist på politisk vilja. Medan presidenten flygs in och ut ur Singapore för läkarundersökningar får majoriteten av folket finna sig i tomma medicinska förrådsutrymmen på de offentliga sjukhusen. Medan några få sjukhus i landets storstäder slänger medicin som blivit för gammal finns inga lager som helst att finna på många mindre orter.

Situationen är minst sagt oroande för de nära 80 procent av befolkningen som försörjer sig på jordbruk och inte har medel till att ens ta sig till närmsta undermåliga sjukhus. De som har medel söker sig till grannländerna och kanske främst Sydafrika för att ta del av sjukvården där. Den ”förmånen” sträcker sig naturligtvis inte till dem som är för sjuka för att kunna resa.

Recommended Posts