Kitchen Tea Party

Thabisani är den blivande bruden.

Om drygt en månad gifter sig Thabisani med Kudakwashe. I helgen anordnades ett ”kitchen tea party” för henne. Festen började med att de kvinnliga vännerna och släktingarna sjöng och klappade i händerna och Thabisani kom med en filt över huvudet. Hon ledsagades av en nära vän.

Festen inleddes sedan med lunch och efter det var det presentöppning. De flesta presenter var inslagna med diskhanddukar. Alla presenter bestod av saker som används i köket: muggar, tallrikar, grytor osv. Thabisani fick gissa vad varje present innehöll, gav det sedan till kvinnan som ledsagade henne in i rummet som fick öppna alla gåvor. Under hela festen satt Thabisani mitt på golvet med sina vänner runt omkring sig i en cirkel.

Matförberedelser inför de 40 gästernas lunch.

En av anledning till att det hållas en fest av detta slag är att det även är  ett tillfälle att samla in pengar till den kommande brudens ära. Om man inte har slagit in sin present, har fel färg på presenten dvs att den inte går ihop med övriga färger i köket, inte har med sig någon present eller något annat som cermonimästaren hittar på får man böta en liten summa pengar. Pengarna är ett komplement till gåvorna och ska användas till det nygifta parets kök.

Festen avslutades med att Thabisani fick många goda råd om hur hon ska få ett lyckligt äktenskap tillsammans med Kudakwashe. Några av dem var: be tillsammans med din make, hitta kvaliltétstid tillsammans och använd inte pyjamas.

Recommended Posts