Jag tänker ge bort böcker i julklapp!

Snart är det jullov och eleverna i Zimbabwe skriver sina examensprov. Under en vecka har de prov i ämne efter ämne. I skolans bibliotek är det en koncentrerad tystnad. Det enda som hörs är några hönor utanför. Och så vinden som glider in genom fönstret och snuddar de nötta böckerna.

Det är i början av 90-talet i samhället Binga. Det lilla skolbiblioteket har några hyllor utmed väggarna, ett litet skrivbord för den som lånar ut böckerna och åtta bänkar med två stolar till varje. I de få raderna med böcker står romanen Harvest Thorns av den zimbabwiska författaren Shimmer Chinodya och Lwaano Lwanyika, en bok för barn som handlar om bingafolket som bor i just det här området, om deras traditioner, historia och symboler. Jag ser en bok om ekonomi, en om hur man använder åsnor i jordbruket, en om trädgårsdodling och en om odling vid floden. Böckerna är få och de allra flesta är nötta och tummade.

Tjugo år senare träffar jag Antony Sungisayi på bokmässan i Göteborg. Antony arbetar på Africa Book Development Organisation, ABDO,  i Zimbabwe, en av våra partnerorganisationer som levererar böcker till by- och skolbibliotek. Han håller en brinnande föreläsning om hur böcker inte bara ger kunskap, utan också skapar demokrati och ett fredligare samhälle där det är politiskt oroligt. Om hur böcker som används i studiecirklar ger de allra mest utsatta och fattigaste möjlighet att hitta vägar till försörjning. Han berättar om bagerier som startats och nu försörjer hela byar, om kycklinguppfödare med hundratals kycklingar och affärer som blomstrar tack vare böckernas förmåga att inspirera.

Sedan dess får jag ständiga rapporter om hur böcker levereras till allt fler skolor, om hur fler och fler projekt startas och om hur det framgångsrika arbetet fortskrider. Alldeles nyligen fick jag ett nyskrivet tal i min hand. Ett tal som Talent Nyathi, en av ABDOs grundare, skrev inför ett jubileum på organisationen. Där berättar hon om att hon för många år sedan åkte runt till byar med tjugo böcker till varje by, tjugo böcker som skulle lägga grunden till ett bibliotek. När hon återvände till dessa byar flera år senare slogs hon av att människorna såg både yngre och kraftfullare ut. Hon fick veta att de bland annat hade byggt egna skolor så att barnen inte skulle ha så långt att gå varje dag. Förändringen, ja, den är hon är övertygad om att böckerna hade skapat. Den som får tillgång till information upptäcker meningen med livet och kan uppfylla sina drömmar, menar hon. Visst är det en härlig tanke!?

I talet berättar hon också om sin egen bästa läsupplevelse. Hon gick i tredje klass och läste Robin Hood. På nätterna drömde hon om hur han kom med böcker till hennes skola, bara för att vakna upp nästa morgon till den bistra verkligheten att hon var tvungen att vänta många månader, tills dess att skolan hade råd att köpa in fler. Den känslan var en av anledningarna till att hon startade ABDO. Hon ville att barnen i Zimbabwe inte skulle behöva längta efter böcker som hon hade gjort. De skulle finnas där. Redo att läsas.

Jag önskar att alla hade möjlighet att ta del av böckernas värld. Jag önskar att alla hade tillgång till ett bibliotek med ett hav av böcker. Och jag önskar att alla elever i Zimbabwe kunde låna hem en god bok att läsa över jullovet. Något att njuta av efter allt pluggande och alla skrivningar. Även om mycket har hänt på de tjugo åren sedan jag besökte skolbiblioteket i Binga behöver by- och skolbiblioteken fortfarande fler och nya böcker.

I dag har du som är givare eller medlem hos oss fått ett brev. Det handlar om böckernas betydelse för barn i Zimbabwe. Om hur böcker förändrar liv. I brevet får du en möjlighet att stödja by- och skolbibliotek. Jag hoppas att du känner lika starkt för detta som jag. Jag tänker ge bort böcker i julklapp! Böcker till barnen i Zimbabwe.

God Jul!

För dig som inte får brevet hem kommer det att finnas möjlighet att läsa det här, men först om några dagar. Tyvärr har vår hemsida blivit hackad och flera sidor fallit bort. Därför tar det några dagar innan vi kan länka till brevet och till andra sidor där du kan bidra till ABDOs viktiga arbete.

Recommended Posts