Ithemba = Hope

Dansgrupp som underhöll, hade dagen till ära blå T-shirts med orden "Jag bara köttar"

Vid en stor överlämningscermoni för Ithemba projektet fick över 20 fotbollslag fotbollskläder och fotbollar.

–          Mitt lag kommer att få en kick av de nya kläderna och fotbollarna, berättar Allen Mavikisa som tränar juniorer i laget Amalanda FC.

Överläminingscermonin inleddes med dans, sång och dikt. Det var mycket uppskattat av de 300 personer, mest barn och ungdomar,  som hade kommit till Salukazi Arts Center i Bulawayo’s tätbefolkade förort Njube.

- Jag vill ge hopp tillbaka till området, säger Alexander Mhlanga

- Jag vill ge hopp tillbaka till förorten, säger Alexander Mhlanga

”It is truly a great day”, hörde jag flera personer säga före, under och efter överlämningen.

–          Ofta får vi höra att det aldrig händer något bra i det här området men idag har det verkligen gjort det, sa Mr Simba som tränade Alexander Mhlanga i fotboll.

Det är Alexander Mhlanga som är initiativtagare till projektet och tillsammans med Matesu Dube har skött allting i Zimbabwe. I Sverige har flera personer var aktiva, framför allt Claes Laasonen och Niklas Larsson, ordförande i SISK, Skärgårdens Idrotts Sällskap i Öckerö kommun. Bergs Propulsion sponsrade containern som skickades till Zimbabwe. Det har varit en lång process för containern att nå Bulawayo men nu har äntligen innehållet i containern nått dem som det var tänkt för.

–          Detta är ett sätt för mig att ge tillbaka vad det här området har gett mig, förklarade Alexander Mhlanga sin idé till projektet.

I Sverige har ett stort antal privatpersoner, föreningar och klubbar skänkt saker som väl kommer till använding i Njube med omnejd. Det mesta som har skänkts kommer från Öckerö kommun. Per Andersson på Hampax International AB har skänkt helt nya fotbollskläder och IFK Göteborg har skänkt blå t-shirts. De som packade in allt i containern var Mikael Svensson och Emma Bredberg tillsammans med Claes Laasonen och Niklas Larsson.

Över 20 fotbollslag fick ta emot fotbollsställ och fotbollar.

Hedersgäst under cermoin var Cosmas Zulu, som har varit aktiv i Zimbabwes fotbollsvärld i 43 år. Han har bland annat tränat det zimbabwiska landslaget och ska nu starta en fotbollsakademi. Den stadsägda TV-stationen var där och filmade cermonin som kommer att sändas i den enda TV -kanalen som sänds från Zimbabwe. Det fanns även en representant från ministeriet som har ansvar för sport. Tal hölls av Mr Zulu, representater från damfotbollen, juniorligan och sportministeriet.

Människorna i Njube är glada, upprymda och kommer väl att använda det som har getts till dem av idrottsföreningar i Öckerö kommun av klubbarna: Öckerö IF, Hönö IS, Hälsö BK, IFK Björkö, Hyppelns IK, Fotö GIF och SH 84. Svenska kyrkan på Öckerö har också deltagit i arbetet.

Klubbar i Njube som har fått ett lite mer resurser är:
Dam lag: New Orleans, Matton Queens, Cowdray Park Queens, Inline Academy.
Junior lag: Cowdray Park, Golden Arrows, Iminyela, Real Madrid, Matsobana, West Gate, Ajax, Bulawayo Soccer Academy.
Skollag: Helemu Primary School, Insukamini Primary School and Mpopoma High School.

Mer information om Ithemba projektet finns på Facebook.

Recent Posts