Idag börjar Zimbabwes nya valutareform

Nu är det bekräftat att mynt som slutade ha penningvärde för cirka fem år sedan (på grund av den upptrampade inflationstakten) får åter ha köpkraft. Därför blev min kollega Charles glad eftersom han har en stor burk fylld med sådana mynt. Men däremot blev han besviken när det stod klart att gamla sedlar inte får samma återvärdering.

Men folk i allmänhet vet att det här är endast en kortsiktig pustande. De är medvetna om att reformen kan t.o.m. förvärra hyperinflationen på sikt. Många skrattar åt landets centralbankschef. Han uttrycker sig så snällt, oskyldigt och välvilligt. Men i verkligen är han minst lika girig som andra eliter i landet. Dessutom har han alltid konstiga penningpolitiska ansatser. Jag blev förskräckt för något år sedan då jag upptäckte att han året innan hade introducerat sedlar med valörerna från 100 000 dollar sedlar ned till en cent (!). Denna gång är valörerna från 500 dollar ned till tio cent, vilket är också en högst märklig variation. Särskilt när den nya dagliga uttagskvoten är bara 200 dollar. Och med den rådande hyperinflationen är det troligt att mynten inte har något värde kvar inom en månad – vare sig centralbanken eller den nuvarande illegitima regeringen har ju skapat några grundläggande förutsättningar för att hejda hyperinflationen.

En annan tragikomiskt detalj är åtskillnaderna mellan sedlar och mynt. Nya sedlar kommer att vara i valörerna 500, 100, 20 och 10, samtidigt med mynt om 25, 10, 5, 2, 1, 50 cent, 20 cent, och 10 cent. Märklig konstruktion, tycker jag.

Notera att idag kostar 500 ZWD ungefär 6 SEK om elektroniskt överförd, och ungefär 36 SEK i kontanter. Det är nämligen brist på kontanter.

Recent Posts