Hiphop-aktivism i Angola

mckFenomenet är inte nytt. Precis som proggen och punken har gjort i Sverige utgör musiken en viktig del av politiska motståndsrörelser i södra Afrika. I Zimbabwe etablerade musiklegenden Thomas Mapfumo musikgenren ”Chimurenga” (Shonafolkets ord för kamp). I Angola står idag hiphopen för en stor del av den politiska oppositionen.

 

Förra veckan cirkulerade ett uttalande av den Angolanska musikern MCK på internet. Han ska i detta uttalande ha påstått att hiphopen i Angola är en mer synlig politisk faktor än oppositionspartierna. Enligt honom har den senaste tidens regeringskritiska manifestationer varit ett resultat av hiphop-musiker och deras inflytande på den politiska medvetenheten hos landets befolkning. MCK har gjort sig känd och ökänd tack vare sina regeringskritiska texter. I sin musik kritiserar han den sittande regeringen, den ojämna fördelningen av resurser i landet, brist på yttrandefrihet m.m. År 2003 påstås en ung bilmekaniker ha blivit dödad av säkerhetspolis på grund av att han sjungit en av artistens låtar. MCKs musik har sedan dess förbjudits att spelas på allmän radio. År 2012 släppte han albumet ”Proibido ouvir isso”, på svenska översatt till ” Det här är det förbjudet att lyssna på”.

Kultur har under alla tider och i alla länder fungerat som en politisk kraft såväl som underhållning. Har du några bra exempel på kampmusik eller politisk konst från södra Afrika? Dela gärna med dig till oss genom att skriva i kommentatorfältet!

 

Sofie Sjöstrand, Maputo

Recommended Posts