Goda nyheter – daglig oberoende nyhetstidning på gång

”Zimbabwier kommer snart att ha möjligheten att läsa en daglig oberoende tidning”. Det sade den landsfördrivna Trevor Ncube, zimbabwiern som äger veckotidningarna Mail & Guardian (utgiven i Sydafrika med stor Zimbabwe fokus) och Zimbabwe Independent och The Standard (utgiven i Zimbabwe).

Tidningen ska kallas NewsDay, och ska publiceras varje dag förutom på söndagar. De ovanstående tidningarna ska fortsätta publiceras dock. Hela investeringen är värderat till 4 miljoner USD (nu ca 35 miljoner SEK) över två år.

Detta är en positiv signal för landet och samlingsregeringen. Den statliga propagandan, ofta med fascinerande absurditet, har dominerat tryckt media länge. Att just Trevor Ncube gör detta drag är båda förvånande och förväntat. Han publicerade för ett antal år sedan en liknande dagstidning. Men det slutade med att han blev bannlyst och tidningen tvingades läggas ned efter statsapparatens påtryckningar och repressiva lagändringar.

Trevor Ncube har sedan dess belönats med flera internationella mediapriser. Mail & Guardian är en kvalitetstidning och online nyhetsforum och relativt populärt i regionen.

Hoppas ”snart” betyder ett par veckor.

Hela artikeln: http://www.mg.co.za/article/2009-03-15-a-new-daily-for-zimbabwe

/Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom i Harare för Afrikagrupperna

Recent Posts