Frosten tog grönsakerna

På grund av det kyliga vädret i Zimbabwe har stora mängder grönsaker blivit tillintetgjorda, liksom planerade grödor. På marknaden har priserna stigit. Ett vitkålshuvud har gått från 3 rand till 1 amerikansk dollar (i Bulawayo är 1 dollar = 7 rand). Priserna kan växla i valuta över en dag. En säck potatis kostar mellan 50-70 sydafrikanska rand.

Den ansvarige ministern har varnat för att landet inom kort kan ha ett stort underskott av färska grönsaker på grund av att frosten har förstört så mycket i år. Lägg där till att regnperioden inte gav tillräckligt med nederbörd på många platser i landet, så redan där var det många jordbrukare som förlorade delar av sin skörd. Under den här vintern har det uppmätts -11 på vissa platser i Zimbabwe och det är mycket ovanligt att det blir minusgrader.

Även det som odlas i växthus har påverkats negativ av det kalla vädret, eftersom de inte är byggda för att klara av så kallt väder. Förra året beräknades 1,3 miljoner zimbabwier vara i behov av livsmedelshjälp.

Recent Posts