Från Gucci Grace till Dr. Grace

Graaaace

De senaste månaderna har president Robert Mugabes fru Grace väckt mycket uppmärksamhet i media då hon på kort tid fått en framträdande roll inom Zimbabwes styrande parti Zanu PF. Grace har tidigare mestadels varit föremål för skriverier på grund av sina lyxiga shoppingvanor och har i media gått under smeknamnet ”Gucci Grace”.

Hennes politiska karriär tog fart i augusti då hon nominerades till ordförande för Zanu PF:s kvinnoförbund (Women’s League), en roll som hon väntas ta över i december. Graces förehavanden har väckt mycket intresse i zimbabwisk media, inte minst då hon numera kan titulera sig som dr. Grace Mugabe. I september tog hon nämligen sin doktorsexamen i sociologi från University of Zimbabwe, vilket är något som fått många zimbabwier att höja på ögonbrynen. Detta på grund av att hon erhållit sin examen på rekordfart, närmare bestämt två månader. Ytterligare frågetecken har väckts då det rapporterats att hennes doktorsavhandling konstigt nog inte verkar vara tillgänglig i universitetets arkiv.

Det har spekulerats mycket i varför Grace plötsligt fått denna framträdande position inom partiet.  En del menar att detta är på grund av att Mugabe, efter 34 års styrande, inte litar på någon än hans närmaste familj. Detta skulle således vara ett försök att introducera Grace i partiet för att så småningom ta över rollen som landets ledare. Andra media menar att det är hon själv som styr sin make med järnhand och att hennes ambitioner sträcker sig mycket längre än Women’s League.

Karin Nordlöf, Bulawayo

Recent Posts