Fortsatta sankationer

Industrier som inte har ZANU-PF anknytning drabbas inte av de riktade sanktionerna, i allafall inte på pappret.

I sin årliga översikt har EU tittat på sina riktade sanktionerna mot individer och företag i Zimbabwe. EU beslutade att ta bort ytterligare 51 personer från listan på individer som har rese- och ekonomiska restriktioner. 20 företag togs bort. Personerna som är med på listan ska ha nära anknytning till presidentens parti, ZANU-PF. Förra året tog EU bort 35 namn från listan. Ett av namnen som togs bort i år var generalen Solomon Mujuru, som omkom i en brand i Augusti 2011. Nyligen var det en rättegång där man försökte komma till i klarhet i vad som egentligen hände när Mujuru dog.

EU:s ambassadör i Zimbabwe säger att sanktionerna kommer att finnas kvar tills det har hållits fria och demokratiska val i landet. Ingen vet fortfarande när det kommer att hända.

President Robert Gabriel Mugabe är kvar på sanktionslistan. På tisdag (imorgon) fyller presidenten 88 år. Han har varit landets president i över 30 år. Som vanligt kommer det att firas med ett sedvanligt party. Det här året kommer det att ske i staden Mutare. Dock säger rapporter att det har varit svårare i år än andra år att få ihop pengar till festligheterna. I en intervju inför födelsedagen säger Presidenten att det kommer att hållas val i år. I intervjun säger han också att han vill bli ihågkommen som ”just for what I am, a man, lover of my people and a fighter of oppression”.

IRIN har gjort filmen ”Out of Sight” som handlar om illegala Zimbabwier i Johannesburg. En av de intervjuade personerna säger att hon var tvungen att ta sig till Sydafrika på grund av sanktionerna.

Mer om sanktionerna finns att läsa här och läs gärna EU:s pressmeddelande.

Recommended Posts