Födelsedagsfirande

I söndags fyllde Zimbabwes sittande president, Robert Mugabe, 86 år. Han benämns nu alltid som  ”Head of State and Government and Commander-in-chief of the Zimbabwe Defence Forces, who is also First Secretary and President of Zanu-PF ”.  Den kineskiska ambabssaden bjöd presidenten på ett födelsedagskalas för att visa sitt support och för att ytterligare stärka relationerna mellan Kina och Zimbabwe.

För allmänheten kommer födelsedagen att firas till helgen i Bulawayo, med en gala som varar i 12 timmar. 15 000 ungdomar från olika provincer i landet kommer finns på plats för att bland annat få se lokala och internationella artister.

Det har höjts missnöjda röster, bland annat från politiska motståndare som inte uppskattar en födelsedagsgala när landet har stora problem. En nyligen gjord undersökning visar att nio av tio zimbabwier är arbetslösa. Den pågående strejken bland statsanställda, som strejkar för högre löner, gör inte heller att en födelsedagsfest uppskattas. En fackförningsledare har sagt att detta visar ledarnas klara prioteringar, om de föredrar att planera en fest istället för att ta tag i den pågående strejeken.

Än så länge är det inte känt varifrån pengarna för presidentens födelsedagsfest är tagna ifrån. Det är vanligt med stora donationer från affärsmän, religösa ledare och utländska bidragsgvare som tillsammans med statliga medel betalar kalaset.

Recent Posts