FN:s säkerhetsråds uttalande och Mugabes svar

Bättre sent än aldrig

I flera år, och särskilt de senaste månaderna har västmakterna USA och Storbritannien försökt få upp Zimbabwe på FN säkerhetsrådets dagordning. Igår var den det. Resultaten är en icke-bindande uttalande. Jag måste erkänna att jag är förvånad, men någorlunda glad över hur långt uttalandena går.

Hittills har uttalanden från FN, olika länder och ledare handlat om att fördöma våldet och/eller säga att det inte kan vara tal om några fria och rättvisa val den 27 juni. Uttalanden från officiella organ som FN och politiska ledare har sällan tagit ställning i frågorna om vem som bär ansvar för våldet, vilka som drabbas och vem som har det slutgiltiga ansvaret.

Det gör nu FN:s uttalande. Det uttrycker att det är oppositionella krafter, parti och röstande som drabbas. Vidare omnämns att det är en våldskampanj som råder. Med andra ord syftar man på en systematik. Det kanske viktigaste är att regeringen i Zimbabwe utpekas som ansvariga för att stoppa våldet, och släppa alla politiska fångar. Signaturerna går också ännu längre när regeringen och presidenten i Zimbabwe uppmanas till att avlysa valet.

Inte nog med det. Zimbabwiska auktoriteter uppmanas också att samarbeta med FN och all andra parter för att åstadkomma en legitim regering som reflekterar folkets vilja. Detta skulle tolkas som att FN anser att den nuvarande maktstrukturen INTE är legitim och inte reflekterar folkets vilja.

Uttalandet fördömer också att biståndsorganisationer inte tillåts bistå minst en och en halv miljon människor som akut behöver humanitärt stöd. Regeringen uppmanas att omedelbart tillåta organisationernas arbete.

Uttalandet avslutas med att poängtera att FN kommer att följa utvecklingen på nära håll.

Länk till uttalandet: http://www.un.org/News/Press/docs/2008/sc9369.doc.htm

Faktanot: FN:s säkerhetsråd består av de fem permanenta medlemmarna USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina. Varje år tillkommer tio andra länder. I år är dem Belgien, Burkina Faso, Costa Rica, Kroatien, Indonesien, Italien, Libyen, Panama, Sydafrika och Vietnam.

Mugabes svar

Nej! MDC ljuger för världen i syfte att åstadkomma en intervention i landet, och riskera vår suveränitet. Nej, vi är obligerade att följa vår lagstiftning, vilket säger att ett omval måste hållas.

Förmodligen är det så att han och hans kumpaner söker legitimitet genom ett omval där de kan producera fram en officiell seger för Mugabe.

/Deniz Kellecioglu, Utvecklingsekonom för Afrikagrupperna

Recent Posts