FACT-Chiredzi stödjer funktionshindrade barn

Charity och Tafadzwa

–          ”Mitt namn är Charity Dhilwayo och jag är 29 år gammal. Jag är mamma till Tafadzwa Nyengerai, han är både döv och stum.  Min son får hjälp av FACT Chiredzi. Jag är en ensamstående mamma och jag hade inte resurser till att själv kunna ta hand om mitt barn. Tafadzwa Senior, barnets pappa, övergav oss på grund av Tafadzwa’s  handikapp och därför sökte jag hjälp hos FACT Chiredzi 2006. Jag fick rådgivning som hjälpte mig att acceptera min situation och det gav mig kraft att komma igen. Tafadzwa började samma år få skolundervisning. Det var svårt för Tafadzwa att kommunicera med andra eftersom han gick i en skola som inte var anpassad till hans handikapp.  2008 började han i Henry Murray skolan i Masvingo, en skola för döva och stumma barn. Min rädsla har varit att han skulle vara bli beroende av hjälp hela sitt liv, jag är tacksam för FACT kom in i våra liv.

– Nu går det bra för Tafadzwa i skolan. Det har blivit lättare för mig att kommunicera med min son sedan han började på Henry Murray skolan, eftersom harn har lärt sig teckenspråk och använder det nu. Skolan har även gett mig material och böcker som jag använder för att undervisa min son hemma. Jag kan också undervisa andra barn som är döva och stumma och deras föräldrar i byn,  som inte har råd att sända sina barn till en skola som är anpassad för deras handikapp. Människor tror ofta att personer som är döva och stumma inte kan göra någonting men Tafadzwa är ett exempel på motsatsen, för hans studieresultat är utmärkta. Jag har höga förväntningar på att Tafadzwa kommer att kunna  hjälpa mig i framtiden”.

FACT-Chiredzi är en av Afrikagruppernas partnerorganisation i Zimbabwe, som är aktiv i södra Zimbabwe och arbetar för ett att hiv ska minska i området.

Recommended Posts