Facket förändrar villkor

Klubbstyrelsen tillsammans med GAPWUZ representanter.

På Solar Farm, en gård strax utanför Harare, odlas det jordgubbar och blommor. Rosor hämtas var tredje dag och fraktas till Holland. Gården har 125 anställda och alla är medlemmar i fackförbundet GAPWUZ (General Agriculture and Plantation Worker’s Union of Zimbabwe).

GAPWUZ har utbildat hela klubbstyrelsen om  kollektivavtal, arbetslagar och styrelsearbete. Den nuvarande styrelsen består av fyra kvinnor och fyra män. GAPWUZ har ett gediget genus arbete och arbetar mycket med att kvinnor väljas till olika styrelseposter.

Det styrelsen främst har arbetat med är att säkra jobben. De har haft tuffa förhandlingar med ledningsgruppen på gården, eftersom det är nedskärningar på arbetsplatsen. De har prioriterat att säkra jobben, istället för att arbeta för att få de sanitära förhållandena förbättrade. Det finns få toaletter och säkra vatten källor i området där de flesta anställda bor.

–          Det är något som vi måste jobba med nu, säger styrelseordförande Michael Tangawarima. Det är viktigt att vi får tillgång till rent vatten och bättre sanitet.

Styrelsen har haft ett framgångsrikt arbete med att skapa mindre kriminalitet på gården.

–          Människor vet nu vad som är rätt och fel och det sker mycket mindre brott nu, berättar Michael Tangawarima.

Två av medlemmarna i styrelsen, Tendai Kadzirange och Patricia Phiri i rosodlingarna.

Fackklubben har en bra relation med arbetsgivaren och de tillåts att ha sina sammanträden under arbetstid. Vanligen träffas de en gång i månaden. Förut tillhörde gården Trade Fair, men nu måste de sälja sina produkter genom en agent.

GAPWUZ är med i ett nätverk som Afrikagrupperna stödjer. Det finns ett stort behov för fackförbund att samarbete i regionen, för att kunna dela med sig av erfarenheter och kunskaper om hur medlemmar har behandlats av stora multinationella företag.

– Det har varit en stor fördel för oss att vara med i nätverket, berättar ordförande för GAPWUZ , Mutuso Dhliwayo och fortsätter:

– Nu vet vad arbetare får betalat i andra länder som är anställda av samma företag, det är en stor hjälp för oss när vi sätter oss ned vid förhandlingsbordet.

Recommended Posts