Expo skriver om Zimbabwe

I senaste nummer av sin tidskrift, har Stiftelsen Expo gjort en undersökning om rasismen i Zimbabwe. Artikelförfattaren skriver att rasismen i landet har gjort Zimbabwe till världens fattigaste land.

Författaren tar upp att när nuvarande president Robert Mugabe tog makten i Zimbabwe 1980 förespråkade han försoning med den vita minoriteten. Sedan dess har den vita befolkningen i landet successivt minskat från omkring 300 000 till färre än 20 000. Det har funnits över 4 000 gårdar drivna av vita, i dagsläget är det färre än 200. En direkt konsekvens av den genomförda politiken är svält, fattigdom, sjukdom och politiskt förtryck som drabbat majoriteten av landets befolkning. Över två miljoner zimbabwier har flytt till Sydafrika, många finns även i Storbritannien, Zambia och Australien.

En före detta lantbrukare, som hade en stor jordegendom utanför Bulawayo berättar för mig:

– Jag är född här, mina föräldrar var födda här. Detta är mitt land. Vart skulle jag ta vägen om jag lämnade mitt land? säger den 67-åriga mannen som har valt att stanna kvar. I dag försörjer sig som hantverkare. 2002 fråntogs han sin gård och blev vid det tillfället fängslad i sex dagar.

Recommended Posts