Ett alternativ till kontanter

Swish är tjänsten som underlättat för många som har ett svenskt bankkonto och en smartphone. Men vet du vad? Det finns liknande tjänster över hela världen, och Zimbabwe är inget undantag, Ecocash används av mer än 30 procent av Zimbabwes befolkning.  

Svenska mediers bevakning av Zimbabwe har just nu stort fokus på de valutaproblem som finns i Zimbabwe. Inom landet handlas med 12 olika valutor där US Dollar är primär valuta tillsammans med Zimbabwes egen valuta ”Bond” som räknas ha samma värde som US dollar. Dock kan Bond inte användas utanför Zimbabwe och den går inte att växla in. Men, något de svenska medierna glömmer bort är alternativen. Ett av dessa är Ecocash, en mobil betallösning som uppkommit i fotspåren av den kenyanska M-pesa som även är välanvänt i Moçambique.

Vad är Ecocash?
EcoCash är en mobil betalningslösning. Den gör att användaren kan genomföra enkla finansiella transaktioner, som att skicka pengar till en närstående och betala för varor och tjänster. Till skillnad från Swish som används på så kallade smartphones, så kan Ecocash användas på alla mobiltelefoner så länge det finns ett SIM-kort med ett nummer knutet till det.

Som situationen ser ut i Zimbabwe idag så fyller möjligheten att betala med telefonen ett behov i där en stor del av befolkningen har uteslutits från det formella banksystemet. Dessutom finns det en stor zimbabwisk diaspora som fått tillgång till ett nytt sätt att skicka pengar hem till familj och släktingar. På två år har tjänsten registrerats av 31 procent av Zimbabwes vuxna befolkning, en grupp som ansvarar för mer än 200 miljoner dollar i transaktioner per månad – det är ca 22 procent av landets BNP – med sina mobiltelefoner.

M-pesa då – vad är det?
M-Pesa (M är förtkortning för mobil och Pesa är Swahili för pengar) är en betalningstjänst i Kenya och Tanzania som precis som Ecocash använder mobiltelefonens SMS-tjänst för överföring av pengar, betalning av varor och tjänster. M-Pesa, lanserades 2007, före både Swish och Ecocash.

Är Ecocash det nya M-pesa?
Det finns dem som frågar sig om Zimbabwes EcoCash skulle kunna ta över den kenyanska M-Pesan, men den egentliga frågan är, varför ska de konkurrera och kommer pengarna helt fasas ut? Ecocash är designat speciellt för Zimbabwe, som ett resultat av bristen på kontanter och dollariseringen av landet.  Det har även pratats om att byta från kontanter till elektronisk betalning, men en sådan omställning klarar oftast inte något land. Exempelvis så har både Malaysia och Singapore lagt fram strategier för detta, men inte lyckats implementera dem.

EcoCash måste dock fortsätta bygga förtroende för sitt digitala betalningssystem om det ska fungera. Zimbabwierna måste vara säkra på att pengar som sparas på telefonen elektroniskt kommer att behålla sitt värde på en skakig ekonomisk marknad.

Baksidan av dessa tjänster
Något som M-pesa får kritik för är de höga avgifter som tillkommer när tjänsten används. Det är likadant med Ecocash, som även de tar ut avgifter vid användning, men inte riktigt lika höga som M-pesa. Om du exempelvis skulle vilja föra över 100 metical i Mocambique, kostar detta från 2-10 metical beroende på vem det skickas till. Vilket i sin tur gör att om du inte har mycket pengar, och därmed gör många få transaktioner försvinner mycket pengar i endast avgifter.

Recommended Posts