EPA börjar idag

Zimbabwe är ett av länderna som idag tar första steget till att implementera de ekonomiska partnerskapsavtalen (EPA). Parlamentet i Zimbabwe har ratificerat de inledande avtalen och från och med idag, den 14 maj, börjar de att gälla. Detsamma gäller för Madagaskar, Mauritius och Seychellerna.

EU har förhandlat med AVS-länderna (länder i Afrika, Västindien och Stilla havet ) i flera år om hur de tillsammans bäst kan skapa frihandels avtal. Det har inte varit särskilt likvärdiga förhandlingar, eftersom den ena parten (EU) är mycket mer kraftfull än den andra parten. EPA innebär bland annat att AVS-länderna får fördelar vad det gäller tillträde till EU:s marknader, förutsatt att de förbinder sig att öka liberaliseringen av sina ekonomier.

– Kampen är inte över, nu måste vi följa det här noga och se vad som händer, säger Rangarirai Machemedze som jobbar på partnerorganisaitonen Southern and Eastern African Trade Information and Negotiations Institute (SEATINI). De jobbar mycket om EPA.

– Det är klart att det är en besvikelse, fortsätter Machemedze,  som bland annat har hållit utbildningar för parlamentariker vad EPA  innebär.

Mer om EPA kan du läsa på Afrikagruppernas kampanj sida. EUs pressmeddelande finns här.

Recommended Posts