En dag med ABDO

personal från ABDOJag besökte African Book Development Organization (ABDO) för att få mer insikt i våra partnerorganisationers arbete. Innan mitt besök visste jag inte mycket mer om organisationen än det som står beskrivet på vår hemsida under projekt i Zimbabwe. Jag spenderade största delen av dagen med Albert Mazula – ABDOs förvaltningschef.

Albert Mazula förklarade att ABDOs fokus i dagsläget ligger på att stödja skolelever med läroböcker, vilket är en vara som det råder stor brist på i landet. Dock har regeringen nu deklarerat att de ska börja tillhandahålla mer läroböcker. Albert Mazula berättade att om regeringen verkställer sin plan så kommer ABDO att återgå till deras gamla fokusområde, närmare bestämt biblioteksböcker. Även om biblioteksböckerna har hamnat i skuggan av läroböckerna så gör ABDO fortfarande mycket för bibliotekskulturen. De stöder 200 bibliotek och förser varje bibliotek med mellan 60-70 böcker per år.

Jag blev extra glad när Albert Mazula berättade att ABDO stöder omexaminationer för ungdomar och vuxna genom att de kan komma till biblioteken och få assistans med inlärningen. Som man kan läsa på vår hemsida under projekt i Zimbabwe – skolan, så ser det zimbabwiska skolsystemet väldigt annorlunda ut från det svenska. Läroböcker som ska delades ut måndagen 5/10-09Det zimbabwiska skolsystemet är mycket mer definitivt, examinationerna är ofta omfattande och klarar man dem inte så kommer man inte vidare till nästa nivå. Genom att ABDO tillhandahåller assistans för omexaminationer så ger de människor en ny chans vilket är essentiellt i alla samhällen och för alla människor, för får man inga chanser så är man chanslös. Personalen på ABDO förklarar för mig hur de ser människor, som tack vare kunskap går från en känsla av hopplöshet till en uppfattning om att de har makt och inflytande

Som många andra av Afrikagruppernas partnerorganisationer, använder sig ABDO av studiecirklar i deras arbete. Albert Mazula lyser upp lite extra när han talar om studiecirkelmetoden, vilken han menar har varit en viktig komponent till ABDOs framgångsrika arbete. Då det politiska läget i Zimbabwe är så osäkert får man som i ABDOs fall vara lagom försiktig med vad man lär ut och uttrycker till befolkningen för sin egen säkerhet men likväl för den som lyssnar. Personalen på ABDO berättar att de kommit runt det problemet på ett smidigt sätt i sina studiecirklar, de lyfter fram kunskap om individens rättigheter, rätten att välja sin ledare etc, utan att ta politisk ställning.

Personal från ABDO

När dagen började nå sitt slut frågade jag personalen om de har något specifikt problem som det tampas med i nuläget och de svarade att de önskar mer finansiellt stöd för att kunna åka ut oftar

e till utsatta människorna som bor på avlägsna platser. Efter att ha botaniserat bland kontorets böcker och fotoalbum samt blivit bjuden på traditionell zimbabwisk mat – Sadza, var det alltså dags att ta farväl av ABDO för denna gång. Det var himla kul att få besöka en så trevlig arbetsplats fullproppad med eldsjälar och kunskapsrika människor.

ABDO keep up the good work!

Recent Posts