En avgörande vecka?

Tio dagar försenad och ändå har ingenting presenterats. För mer än tre veckor sedan skrev parterna i landets tre partier under att de skulle slutföra förhandlingarna för en maktdelning. Ingen av dem har ens bett ursäkt till sina väljare om förseningen.

Det senaste vi får veta från Mugabes sida är att han är hängiven förhandlingarna och att de kommer att komma fram till någonting. Han uttrycker att det finns smetiga ämnen, men inget som inte går att lösa. Mail & Guardians webupplaga skriver dock något annat från oppositionens sida. MDC anser att ZANU-PF försöker endast implementera kosmetiska maktförändringar, utan till synes vilja till reella uppoffringar. MDC anser att de skulle svika folket om de gick med på halvhjärtade förändringar om maktstrukturen i landet. De påminner också om att de har majoriteten i parlamentets båda kammare och har dessutom vunnit det senaste legitima presidentvalet.

Den andra paralla vägen fortsätter – våldet

Samtidigt rapporterar oberoende nyhetskanaler att våldet fortsätter runtom landet, även om det är i en nedskalad omfattning. Dessutom sitter fortfarande över 1 000 personer arresteradepå politiska grunder. Många av dem upplever troligen tortyr, hot, utpressning och annat. Oavsett så är de frihetsberövade i svåra förhållanden i celler runtom landet. Sedan håller sig ett stort antal människor, inklusive valda parlamentariker sig undangömda.

Helgdagar i Zimbabwe

Igår skulle Zimbabwier ha kunnat hylla sina forna hjältar med stolthet. Det var nämligen hältarnas dag. Men mycket talar för att deras mod och hylningar sviktade. Idag är det försvarsmaktens dag – även denna en helgdag. Rapporter indikerar att det var små folksamlingar för att fira spektaklen. Mugabe höll som vanligt ett långt tal under dagen, med rösten som långsamt rullar ut den sedvanliga retoriken. Han berör många ämnen, bland annat är det särskilt anmärkningsvärt att han talar om matbristen i katastrofala sammanhang. Han nämner att regeringen gör allt för att leverera utsäden till folket, även med helikoptrar där det behövs.

Det gör ont i hjärtat att höra det, ärligt sagt. En ledare som ljuger för sitt folk dagligen, en ledare som nästan skryter om regeringens och försvarets uppoffringar för att tillgodose befolkningen deras behov. Och deras behov är basföda.

En regional konferens

Min uppfattning är att Zimbabwes politiska ledare måste presentera ett minumum av överenskommelse om en ny regeringsbildning innan denna veckoslut. Då samlas nämligen de 14 politiska ledarna länder i regionen. En del av Sydafrikas Thabo Mbekis prestige står på spel om att presentera något från sitt nästan tio-åriga medling i Zimbabwe-frågan. Flera av länderna är starkt kritiska till Zimbabwes nuvarande ledarskikt, däribland Botswana och Tanzania.

I samband med ovanstående poltiska möte kommer medlemmar ur civilorganisationer från samma länder att samlas i Johannesburg, Sydafrika. Evenemanget kallas ”Peoples Solidarity Summit”, anordnad av SAPSN – Southern African Peoples Solidarity Network, en nätverk av organisationer huserad här i Harare. Det är det fjärde året som de gör detta. Föregående år skickades vi (inklusive jag alltså) tillbaka till Zimbabwe för att vi ansågs för kontroversiella av Zambia. Sedan dess har dock även Zambia formellt kritiserat Mugabe & co.

Jag åker dit tillsammans med ZIMCODD – Zimbabwe Coalition on Debt and Development, en av våra samarbetspartners.

Förhoppning är att belysa och ge uttryckt för folkets aktuella problem och behov. Önska oss lycka till.

Recent Posts