En absurd, abstrakt och tragisk socioekonomisk situation

av Deniz Kellecioglu, utvecklingsekonom för Afrikagrupperna

Jag är tillbaka i Harare, handfallen och förvånad.

Det är inte längre miljon-dollar sedlar som köper saker och ting, det är miljard-dollar sedlar som gör det. Nu kallas dem ”Special Agro-Cheques” (se bild) och inte längre ”bearer´s cheques”. Men det finns inte särskilt mycket att köpa, särskilt inte i vanliga butiker. På gatorna utanför butikerna flödar det inte heller av varor. Det värsta är att det som finns att handla är mycket dyrt –dyrare än någonsin över det senaste året. Några exempel på priser:

Enkel brödlimpa: 12 – 15 SEK

Ett ägg: 2 – 3 SEK

Potatis: 10 SEK/kg

Majsmjöl: 5 – 7 SEK/kg

Socker: 10 SEK/kg (vid köp av 20kg paket)

Mandarin: 10 SEK/kg

Äpple: 20 SEK/kg

Kött: 70 SEK/kg

Kyckling: 80 SEK/kg

Fisk: 30 – 60 SEK/kg

Shampoo: 40 SEK

Importvaror är förstås skyhöga, även med svenska mått, här är några exempel:

Shampoo: 100 SEK

Deodorant: 75 SEK

Pasta, imitation: 30 SEK/500g

Ris: 35 SEK/kg

Läsaren får komma ihåg att Zimbabwe är ett relativt fattigt land, som borde vara fem eller sex gånger billigare än ett land som Sverige (i alla fall för dem inhemska produkterna). Jag har inte hunnit kolla in prisnivåer vad gäller medicin och dylikt särskilt mycket, men det mesta tyder på att dem är oftast väldigt dyra …om de överhuvudtaget finns att köpa. För ett år sedan uppskattade jag andelen fattiga i Zimbabwe till 88 procent, varav de flesta, 75 procent uppskattade jag ha inkomster om ungefär 400 SEK per månad och person. En familj om fem skulle då ha ungefär 2 000 SEK per månad att leva. Dagens situation är säkerligen värre, med lägre realinkomster och högre reala prisnivåer. Detta gäller särskilt när vi noterar att basvaran majsmjöl är nu ungefär 5 – 10 gånger (!) dyrare än förra året. Utgifter till denna produkt upptar förmodligen hälften av de fattigas hushållskassa.

Hyperinflationen har under de två månaderna innan valet 27 juni varit ungefär 50 procent per dag (!) enligt mina preliminära beräkningar. Veckan efter har det blivit lite långsammare. Den valutakurs som användes ovan var helgens kurs där 6 SEK = 1 USD = 25 miljarder ZWD. Efter tre dagar sägs den nu vara 35 miljarder ZWD, dvs en ökning på 13 procent per dag.

Recent Posts