Elavbrott för det mesta

Det statsägda elbolaget ZESA har under en längre tid varit utsatt för hård kritik, både för utebliven ström och höga räkningar. Företaget har inte kunnat leverera ström till alla under många år. Det beror bland annat på att Zimbabwe har ingått avtal med grannländer som de exporterar ström till och andra som de importerar ifrån. Men ändå  finns inte tillräckligt för alla.

Människor demostrerar mot elbolaget i Bulawayo

El är dyrt och många får räkningar (om man får en räkning) som de inte betala. Bland annat ska Presidenten vara skyldig flera hundra tusen dollar. Den ansvarige ministern gick ut med en lista på offentliga personer (mest politiker) och uppmande dem att betala sina räkningar. Listan väckte stor uppmärksamhet och många politiker, från alla partier, kände sig utpekade. Några få berättade att de tänkte betala.

Nu säger elbolaget att under den kommande vintern kan många förvänta sig strömavbrott på över 9 timmar, för det finns helt enkelt inte tillräckligt med el att fördela. Det finns ett schema om när strömavbrotten ska ske, men oftast följs det inte. De enda som kan räkna med att ha ström är stora sjukhus och andra viktiga institutioner. De personer som har tur är de som är på samma elledning som ett sjukhus.

Det gäller att passa på att ladda telefonen när det finns möjlighet till det.

Det gäller att passa på att ladda mobil telefonen när det finns möjlighet till det.

För de som inte har råd med en generator, kan det bli många timmar med stearinljus. Många studenter sover några timmar när de kommer hem från skolan och gör sina läxor från klockan 22 när strömmen ofta är tillbaka. Solenergi används inte så mycket i landet, även om det trots allt blir vanligare att se solpaneler. Men det är dyrt att investera i paneler och kunskapen om hur det fungerar är inte spridd.

ZESA säger själv att de kommande extra långa strömavbrotten beror på gammal utrustning som behöver repareras och ekonomiska problem. Väderprognosen för de kommande veckorna säger att det kommer att bli nollgradigt. Vintern är på väg till Zimbabwe!

Recent Posts