Echoes from Zimbabwe

Albert Nyathi

Albert Nyathi är en välkänd författare, sångare och poet i Zimbabwe. Han har nyligen gett ut boken ”Echoes from Zimbabwe” Det är en biografi i poesiformat. Kapitlen heter ”Retrospect”, ”Resilience”, ”Reminiscence” och ”Reflection”.

–          Jag vill att mitt folk ska uppskatta och njuta av mitt arbete, därför har jag tagit tiden till att renodla mitt språk så att mina fans ska kunna glädja sig åt dikterna, säger Nyathi.

Första kapitlet är dikter om historien om Zimbabwe och om nationalisterna som slogs för landet. Det andra kapitlet har dikter som tar upp de svårigheter som Zimbabwierna har gått igenom på grund av den ekonomiska krisen och hur de lyckades ta sig igenom det. Tredje kapitlet innehåller dikter om olika relationer. Bland annat innehåller det en dikt med namnet ”I hate February 14”. Dikten är ett brev till sin bästa vän där Nyati beskriver hur han önskar att alla dagar var kärleksfulla dagar. Det sista kapitlet tar upp Nyathis erfarenheter från när han bodde utomlands.

Albert Nyahti är styrelseledamot i Afrikagruppernas parternorganisaiton, Africa Book Development Organisation, (ABDO).

– Mr Nyathi kommer att skänka en bok till varje studiecirkel grupp. Vi kommer att kunna använda dem i grupperna eftersom dikterna är bra diskussionsunderlag. Det finns till exempel dikter om hiv och roller i ett äktenskap, berättar Antony Sungisayi som arbetar på ABDO.

Ett exempel på en av ABDOs studiecrikelgrupper. Denna grupp är aktiv i Chevarozvi och stöper ljus, som sedan säljs så att kvinnorna i gruppen får pengar.

Recommended Posts