Det näst fattigaste landet i världen?

Under inflationen för några år sedan trycktes det pengar i stora belopp.

I en rapport som publiceras i Global Finace Magazine, konstateras det att Zimbabwe är det näst fattigaste landet i världen. 182 länder finns med på listan. Sverige är på 16:e plats i sammanställningen.

Sedan februari 2009 har Zimbabwe använt amerikanska dollar som sin huvudvaluta, tillsammans med sydafrikanska rand och botswanska pula. Detta gjordes för att stoppa inflationen med den egna ekonomin.

Arbetslösheten är hög i Zimbabwe. Många klarar sig genom att arbeta i den informella sektorn. Framför allt på landsbygden är det svårt att få tag i kontanter. Där är det mer byteshandel som gäller.

Zimbabwes utlandsskuld beräknas vara 6.4 miljarder. Det finns en plan att delar av skulden ska betalas tillbaka genom de inkomster som förväntas komma in i landet genom mineral försäljning.

– Jag tror inte att Zimbabwe skulle vara det näst fattiga landet, säger en zimbabwier som jobbar för en internationell NGO, och fortsätter: det är ingen som går hungrig här. Det är många NGO:ers fel att kvinnor och män har blivit beroende av matdonationer.

Recommended Posts