Det kontroversiella valet är över!?

För några timmar sedan stängdes vallokalerna till Zimbabwes omval. Det verkar som om det har varit en mycket stor variation på antalet röstande mellan olika vallokaler. Alltifrån långa köer till knappt några röstande under en hel dag. Skillnaden är oftast mellan många röstande på landsbygden (vilka är lättare måltavlor för våld, hot, och propaganda) och få urbana (vilka är mer samstämmiga oppositionella, inte nödvändigtvis starka MDCsympatisörer dock).

Om det är så att miljoner inte har röstat, riskerar de, enligt utsagor repressalier från ZANU-PF milis och säkerhetsstyrkor. Denna avhållsamhet eller bojkott, anses vara framgångsrik enligt flera zimbabwiska webbsidor.

Den kan också analyseras som att väldigt många är dels modiga, dels anser inte regimen vara tillräckligt stark för att genomföra repressalier i så stor omfattning, och dels att de är redo att kämpa ytterligare en omgång. De har inte särskilt mycket att förlora längre.

Parallellt med detta fortsätter ledaren för den mest inflytelserika civilorganisationen NCA (National Constitutional Assembly) Lovemore Madhuku befolkningen att svara på våldet, med våld om nödvändigt. Han menar att konfrontation är det enda sättet att handskas med den brutala regimen. Han uppmanar också, framförallt den urbana befolkningen till massprotester.

En annan intressant händelse idag är kring ett tysk företag, Giesecke & Devrient. De har uppmanats av den tyska regeringen att stoppa sedelleveranserna till Zimbabwe. Företaget har sedan många år tryckt landets (tillfälliga) sedlar, så kallade bearer´s cheques.

Tanken är att begränsa finansieringen av regimens verksamhet, som använder pengarna först. Det finns nu en online petition till företaget för de som vill: http://www.sokwanele.com/thisiszimbabwe/archives/1099

Jag är inte helt säker på om det ger någon positiv injektion för befolkningen, dock. Kanske på kort sikt.

Idag offentliggjorde också tidningen Mail & Guardian att Sydafrika i åratal levererat vapen och annan militärutrustning till Zimbabwe. Samtidigt köar hundratals asylsökande zimbabwier till den sydafrikanska ambassaden i Harare, på samma gata som Afrikagruppernas kontor. Och jag undrar om Sydafrikas ledare nu kommer att inse att de inte längre tjänar på Zimbabwes kris. Att de negativa effekterna är på väg att bli större än de positiva. Detta särskilt med tanke på dem zimbabwier som drabbades av främlingsfientligt våld runtom Sydafrika bara några veckor sedan.

Vi ska nog också akta oss för desinformation på internet. I en zimbabwisk blog presenteras t.ex. en skrift som påstås vara utdrag ur regimens strategi under valperioden, där bland annat mord och misshandel anges som metod för att fördärva oppositionen. Där står också att valkommissionen absolut inte får utropa Tsvangirai som segrare. Vid en sådan förestående händelse ska regimen utföra en militärkupp som inkluderar arresteringar av oppositionella parlamentsledamöter. Denna händelse är tyvärr inte osannolik, men det är osannolikt att ett sådant dokument finns. Se om ni vill på: http://www.sokwanele.com/thisiszimbabwe/archives/1104#comment-249528

Till sist, regeringstidningen The Herald:s rubrik för denna valdag är ”Zanu-PF gears for victory” (ZANU-PF gör sig redo för seger). Tillhörande artikel är i princip ett tal av Mugabe, som återigen visar på skicklig retorik. Bland annat upprepar han att återförandet av land till vita, som anses vara ett MDC policy, är att deklarera krig. Läs om ni så vill på:

http://www.herald.co.zw/inside.aspx?sectid=729&cat=1

Nu är det väntan som gäller för oss igen.

/Deniz Kellecioglu, Utvecklingsekonom för Afrikagrupperna

Recommended Posts