”Det är en bonus att kunna se”

Joana Mvuing fick en ögonsjukdom när hon var i 20-årsåldern. 1994 genomgick hon en ögonoperation som inte gick bra. Joana åkte då till Sydafrika för att göra en ny operation, där gick det bättre. Nu kan hon se lite grann på ett öga. En ny operation skulle ge Joana en 50 % chans att kunna se på båda ögonen. Men en sådan operation är vansklig och det finns även en  risk att förlora synen helt och hållet.

Sedan 1997 har Joana Mvuing varit tillbaka i Bulawayo och det var då som hon kom i kontakt med Jaris Jiri Association (JJA) som på olika sätt stödjer funktionshindrade flickor, pojkar, kvinnor och män.  JJA har gett Joana ett mikrolån och hon har startat en egen verksamhet som har gått väldigt bra.

Joana Mvuing sitter på sängen som hon nyligen har köpt av en del av förtjänsten av sin verksamhet. Hon har också kunnat köpa en spis av sina inkomster.

Den första ansökan som Joana gav till JJA blev nekad.  Den andra blev godkänd i juni förra året. Joana fick lån för att starta en egen affärsverksamhet. Hon åkte till Botswana och handlade olika varor, mest kläder. Sedan satt hon upp en lapp på sin grind till huset där det stod ”kläder säljes” och det var så som hon fick sina första kunder. Nu sitter inte lappen upp längre, kundkretsen är tillräckligt stor och tillförlitlig så det behövs ingen mer annonsering. Istället ringer det kunder till Joana för att fråga när nästa leverans av kläder kommer. Ett tag hade Joana ett stånd på en loppmarknad men det visade sig att det är mer lönsamt att sälja från sitt egna hem.

–          Ibland skickar jag någon att handla åt mig, ibland åker jag själv. Nu inför jul hoppas jag hinna åka till Tanzania eller Sydafrika för att handla dyra och fina kläder, berättar Joana.

Joana har börjat att använda internet för att köpa kläder som hon säljer. Hon närverkar även med andra försäljare på olika internet forum. Joana är en av många som som försörjer sig genom ”cross-boarder trading”(personer som åker över gränsen och handlar som sedan säljs i ett annat land) som är en stor del av den informella ekonomin i Zimbabwe.

JJA vill gärna se att Joana’s verksamhet växer och ger henne råd i hur hon kan förbättra sin småskaliga affärsverksamhet. Joana hoppas att inom kort kunna utöka sin verksamhet med att köpa och sälja elektroniska apparater. Joana avslutar vårt möte med att säga:

– Det är inte ögonen som verkligen ser, det är hjärtat. När jag blev sjuk sa min läkare till mig att det enda valet jag kunde göra var att acceptera min sjukdom och jag har lärt mig att leva med den. Och jag tycker att jag lyckats bra, så här lång i alla fall.

 

Recommended Posts