Den Afrikanska vänstern

Den fjärde december hölls ett seminarium Utmaningar för den afrikanska vänstern på ABF – huset i Stockholm. Deltagare var Nomonde Rasmeni från ANC samt Samir Amin, en av den afrikanska vänsters ikoner.

Samir Amin talade om monopolkapitalet, handeln och finanskrisen, men tiden medgav inte att han fördjupade sig i ämnet. Han hänvisade istället sin nyutkomna bok, Ending the Crisis of Capitalism or Ending Capitalism? på Pambazuka press, Oxford.

På en direkt fråga från publiken om hur han ser på Robert Mugabe. Var han tydlig med att Mugabes etniska nationalism var en återvändsgränd och hotar att förstöra alla landvinningar från självständighetskampen. Ja, han använde till och med den klassiska marxistiska termen kompradorklass om eliten i Zimbabwe.

Nomonde Rasmeni förklararde att det inte var lätt för Sydafrika att hantera utvecklingen i Zimbabwe, men hon uppskattade mycket Cosatus (Sydafrikanska LO) samarbete med motsvarigheten i Zimbabwe, ZCTU, där Morgan Tsvangirai tidigare var generalsekreterare.

Kanske skulle man ha önskat att företrädare från Folket i Bild och Clarté varit närvarande. De höll på samma plats för två år sedan en hyllningsmässa för Mugabe under socialistiska förtecken. Men Samir Amins bok kan kanske bli en julklapp för de svenskar som fortfarande stödjer etnisk nationalism.

Birger Nordström

Recent Posts