Blivande kvinnlig bilmekaniker

– Jag har inga rädslor, säger Ruvarashe Sairai . Hon är en av de ungdomar som vår  partner organisation, FACT-Chiredzi har arbetat med under flera år. Bland annat får Ruvarashe  sin utbildning betald av FACT-Chirdedzi och nu är hon i slutet av sitt första år i sin utbildning till att bli bilmekaniker.

Ruvarashe Sairai

– Jag drömmer om att starta min egna verkstad när jag har gått klart min utbildning, berättar Ruvarashe. Hon bor med sin gamla mormor och en yngre syster. Systern säger att hon vill bli nunna. Det är något som Ruvarashe tycker är en bra idé. Båda deras föräldrar är döda sedan länge.

– Många av mina vänner har dött av aids och det är något som jag vill undvika och genom den information som jag har fått av FACT-Chirdedzi så vet jag mycket mer än tjejer i samma ålder som mig. Jag har ofta diskussioner med min kompisar och jag tror att jag lär dem mycket av de kunskaper som jag har, förklarar Ruvarashe.

Chiredzi, där Ruvarashe bor, är ett område i södra Zimbabwe som är väldigt hårt drabbat av aids epidemin. Antalet barn som blir föräldralösa växer, trots all information och insatser som gjorts i området. I den här delen av landet lever Shangaani folket och de har bland annat initiationsriter för flickor när de når puberteten. Efter de har genomgått den här riten anses flickorna vara giftasmogna och det är inte ovanligt att 11-åriga flickor blir gifta. Tidiga giftermål leder till att de slutar i skolan i unga år och blir halvanalfabeter. Tidiga äktenskap leder även till att flickorna får fler barn och därmed löper större risk för sjukdomar eller till och med dödsfall i samband med graviditet. Afrikagruppernas båda partnerorganisationer FACT-Chiredzi och SEVACA arbetar med att minska spridningen av hiv i Chiredzi distriktet.

Recent Posts