BLIR DET INGEN FÖRÄNDRING DENNA GÅNG HELLER?

Tsvangirai hoppar av

I söndags deklarerade Zimbabwes mest populära presidentkandidat att hans parti inte ställer upp i valet nu på fredag. De anser att de inte kan tillåta att varje MDC röstande riskerar sitt liv. I partiets pressuttalande pekas åtta avgörande element ut för detta ställningstagande:

  • Det statligt sponsrade våldet mot MDC-anhängare,
  • Den beskärda MDC valkampanjen,
  • Decimeringen av MDC anhängare och personal,
  • ZANU-PF:s absorbering av valkommissionen ZEC,
  • Attackerna mot kritiska medier och journalister,
  • Den styrande elitens respektlöshet för folkets röster,
  • Det planerade valfusket,

… med slutsatsen att inget fritt och rättvist val kan hållas. MDC önskar att SADC, AU och FN snarast bör intervenera i landet för att återbörda fred, rättssäkerhet och en atmosfär för fria och rättvisa val. I pressmeddelandet indikeras också att partiet kommer att offentliggöra nya strategier och visioner på onsdag.

Se följande länk för pressmeddelandet med fler detaljer (MDC:s egen hemsida har begränsad åtkomst): http://www.thezimbabwean.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=13609:mdc-press-statement-on-the-presidential-run-off&catid=31:top%20zimbabwe%20stories&Itemid=66

Följder med avhoppet?

Informationsministern i landet, Sikhanyiso Ndlovu, analyserar Tsvangirais avhopp som feghet. Han berättar också att valkommission ännu inte formellt fått in någon avanmälan från presidentkandidaten, varför de kommer att fortsätta valkampanjen och hålla valet oavsett. Samtidigt anser ZEC att det trots allt går att hålla ett representativt val i landet. Parallellt rapporteras att Tsvangirai övernattar sedan söndagen på den nederländska ambassaden i rädsla för sin säkerhet.

Jurister från SALC (South African Litigation Centre) påpekar att Tsvangirai bör utropas som president i Zimbabwe. Detta eftersom ZEC inte hade mandat att försena omvalet med mer än 21 dagar. Om det ändå påstås att ZEC hade mandat är det enligt Zimbabwes konstitution den kandidat som har fått flest röster i det ursprungliga valet som är segrare när ett omval inte kan hållas, t.ex. på grund av våldsamheter.

Detta spär ytterligare på argumenten om att det nuvarande styrelseskicket i Zimbabwe är illegalt – utan juridiska eller politiska grunder. Men det verkar inte de makthavande männen i Zimbabwe bry sig om.

Kritiker till avhoppet menar att MDC ger upp för lätt och på det sättet förlängs Mugabes period som president med dess maktstrukturer. Zimbabwier borde ha fått en chans till att göra sig av med honom. Vidare anses ett officiellt valresultat med Mugabe som segrare knappast legitimt och han skulle frysas ut ännu mer runtom världen.

Men det verkar som om våldet hela tiden trappas upp, och skulle förmodligen vara riktigt skräckfylld innan valet. Kanske skulle det efterföljande våldet vara mer påtagligt, t.ex. genom en formell militärkupp. Detta eftersom ZANU-PF:s och Mugabes retorik har de senaste dagarna gått ut på att de aldrig kommer att tillåta MDC ta makten i landet. Att de hellre går ut i krig igen. Detta hot verkar ha blivit alltmer konkret även för MDC som inte vill äventyra sina eller sina anhängare liv och leverne efter valet. Kanske nöjer sig MDC tills vidare med en majoritet i parlamentet, som ändå har en stark lagstiftande kraft, vid sidan av sin regeringsbildande struktur. MDC hoppas nog också på att Mugabe inte får legitimitet när ett omval inte hålls – Tsvangirai fick ju (officiellt) flest röster. Men om ZEC håller valet ändå och Mugabe erhåller (officiellt) en stor majoritet av rösterna får han en viss legitim grund.

Internationellt

Under måndagen i New York kommer FN:s säkerhetsråd för första gången ha Zimbabwe på dagordningen. Kina och Ryssland väntas pressas till att gå med på FNinterventioner i landet. FN:s generalsekreterare har under måndagen uttalat förståelse för att MDC hoppar av omvalet, noterar våldsspiralen och uppmanar att våldet måste upphöra. Han kallar också för ett uppskjutande av valet. Under dagen har också Afrikanska Unionen (AU) uttalat stor oro för våldet i Zimbabwe. Även Sveriges utrikesminister har gjort ett eget liknande uttalande genom AU. I sammanhanget kan påpekas att Sverige (såsom de flesta andra länder) avråder från icke nödvändiga resor till landet. Sveriges ambassad i landet rekommenderar sina medborgare att uppvisa stor försiktighet när de rör sig ute, och helst undvika att gå ut i mörker. Ambassaden anser att ”våldet i högsta grad har trängt in i Harare”.

I mäktiga grannlandet i söder, Sydafrika, anser ledaren för det oppositionella partiet Democratic Alliance (DA) Helen Zille att Mbeki bör upphöra med alla diplomatiska och politiska relationer med Zimbabwes nuvarande maktskikt. Mugabe har inget folkligt mandat, anser hon. Hon vill också att även Sydafrika ska implementera smarta sanktioner mot Zimbabwes elitkrets. Storbritannien söker sedan tidigare mandat från sina EU-grannar att utvidga sanktionerna mot Zimbabwes ledarskap. Notera att jag har i andra sammanhang pekat på att sanktionerna inte löser några problem för zimbabwier, snarare tvärtom. Främst genom att sanktionerna används som en förevändning, någonting att skylla på, för det som är dåligt i Zimbabwe.

Ekonomin

Samtidigt fortsätter ekonomin att skrumpna – ytterst nära en ”kollaps”. Ekonomer på plats, genom oberoende tidningen Zimbabwe Independent räknar inflationen till 25 procent per dag (!). Den reala inflationen beräknas numera till ungefär fem miljoner procent (!) på årsbasis. Sedlar räcker inte till. Fattiga människor ser varje sedel som de tjänar in under dagen förtvina i värde. Har de pengar har de ändå inte särskilt mycket varor att köpa. Priskontroller gör att basvaror är extremt dyra eller exporteras utomlands där de genererar mer intäkter.

Samtidigt rapporterar den statliga tidningen The Herald att regeringen importerar basvaran majs i gigantiska mängder för att distribuera runtom landet till starkt subventionerade priser. Regeringen har nämligen implementerat (ännu) en nödåtgärd, kallad ”Basic Commodities Restocking Programme”.

Det låter ju hedervärt. Snart är säkert alla zimbabwiers problem lösta (hoppas ni avläser min ironiska ton).

/Deniz Kellecioglu, Utvecklingsekonom för Afrikagrupperna

Recommended Posts