Barnhushåll

Sambulo Ncube och Henry Musha, en ZAN koordinator, samtalar om hur Sambulo har klarat av att sköta om sina yngre syskon.

– Vi gick ofta och lade oss hungriga, berättar Sambulo Ncube om när hon som tonåring fick ta över ansvaret över sina yngre syskon. Deras mamma dog 1997, deras pappa 2003 och den blinda farmodern som bodde med barnen dog för tre år sedan. Sambulo har kämpat för att hennes fyra syskon ska kunna gå i skolan och vara mätta trots att de inte har några anhöriga som stöttar dem.
Sambulo har just börjat ett arbete som affärsbiträde, men hennes familj räknas fortfarande till gruppen över utsatta familjer. Hennes 16-åriga syster fick nyligen barn, vilket gjorde att systern slutade skolan. Sambulo och hennes familj är ett exempel på familjer som organisationen Tshelanyemba AIDS och Service Center stöttar på olika sätt i deras samhällsprogram. Andra projekt som Tshelanyemba driver är hemsjukvård, fotbollsklubb och hiv testning och rådgivning.

Tshelanyemba AIDS och Service Center är en institution och sjukhus som drivs av Frälsningsarmén och är i medlem i Zimbabwe AIDS Network (ZAN). Tshelanyemba är verksam i södra Zimbabwe, på gränsen mot Botswana. Det är ett område som ofta drabbas av torka eller att en elefanthjord går förbi och förstör skörden för de 28 000 invånarna i området. Det finns knappt ingen mobiltäckning i området, så det är svårt att hålla kontakten med omvärlden.

ZAN ger både tekniskt och ekonomiskt stöd till Tshelanyemba. Till exempel har de gett hemsjukvårdarna cyklar, så att de lättare ska kunna ta sig runt till sina klienter som tas hand om i sitt respektive hem. Det finns 255 utbildade hemsjukvårdare som arbetar i sex olika kommuner. De arbetar bland annat med hiv patienter, barn som har TB och cancerpatienter som vårdas i hemmet.

Ett exempel på det stöd som ZAN bland annat har bidragit med till Tshelanyemba.

 

Recommended Posts