Åh en sån karl

Lite skvaller: Mannen som det handlar om bor och jobbar i Harare. Han har fru och tre barn i sin hemby, men träffade en ung kvinna i Harare som han tänker gifta sig med och som blir med barn. När fru nummer 1 kommer på besök och får reda på detta blir hon alldeles rasande. Fru nummer 2 hävdar uppkäftigt att mannen minsann älskar henne. Mannen själv kan inte förstå varför fru nummer 1 är så besvärlig.

En vän till mannen undrar om han verkligen förstår allvaret i det hela. Har han överhuvudtaget tänkt på att hiv-testa sig? Något i mannens ansikte förändras när vännen säger detta. Han inser att det är allvar. Ja, kanske är det en bra idé att testa sig.

Vad kan en kvinna som befinner sig i fru nummer 1 situation göra? Alltför ofta kan hon inte göra så mycket. Hon kan inte skilja sig – vart skulle hon ta vägen och hur skulle hon försörja sig? Hon kan inte vara besvärlig och kräva att mannen ska vara trogen. Hon kan inte ens kräva att han åtminstone använder kondom. Fast i en dödsfälla. Dessutom får hon höra att hon är besvärlig.

Jag tänker på vad de flesta av mina kompisar skulle säga om de befann sig i ett förhållande med en otrogen partner. Släng dig i väggen, typ. När man pratar om att stoppa spridningen av hiv pratas det en hel del om kondomer. Helt klart viktigt, särskilt för de kvinnor som inte har något annat val än att stanna med en man som är otrogen. Då ska hon åtminstone kunna kräva att han använder kondom. Men hiv har blivit en sjukdom som främst drabbar kvinnor, och för att stoppa spridningen behövs mer jämställdhet. Jämställdhet sitter inte i en bit gummi inte. Nej, vi börjar snacka jämställdhet den dagen fru nummer 1 kan kräva av sin man: Hiv-testa dig, var trogen eller släng dig i väggen. Vi snackar jämställdhet när en man ingår i ett förhållande med en kvinna på jämlika villkor, och inte förväntar sig att han har rätt att ha så många parallella förhållanden som han vill. 

Renias Zukwa träffar jag i en stödgrupp för människor som lever med hiv. När jag frågar medlemmarna vad stödgruppen betytt för dem är han en av de första som räcker upp handen. Han berättar att han fått hjälp att inte leva lössläppt.
-Det var en stor utmaning för mig, men nu är jag trogen mot min fru.
Jag höll på att trilla baklänges och undrade om jag hörde rätt. Undrade var den här mannens mod kom ifrån, som vågade vara så öppen.

Renias deltagande i stödgruppen har inneburit mycket för hans relationer – med barnen, sin omgivning och med sin fru. Han berättar att hans barn vet om att han lever med hiv. Han är inte blyg när han tar sina mediciner, utan gör det öppet så att barnen ser. Han uppmuntrar andra i sin omgivning att hiv-testa sig. Han och hans fru stöttar varandra.

-Efter att jag testat mig accepterade min fru min status, och nu har hon testat sig och hon har också fått stöd att leva positivt. Min fru och jag använder förebyggande metoder. Vi tänker som en familj nu.
Jag frågar honom om jag kan skriva om det som han har berättat.
-Ja visst, säger han och ler. Om jag kan hjälpa någon med min berättelse så är det bara bra.

Recent Posts