Abel Muzorewa

Förre premiärministern för Zimbabwe-Rhodesia, den pensionerade biskopen Abel Muzorewa har dött.

Biskop Muzorewa ledde landet under några månader 1979 efter att Ian Smith regimen hade fallit. Då kallades landet för Zimbabwe-Rhodesia. Det var Abel Muzorewa som undertecknade den så kallade Lanchester House överenskommelsen som innebar att inbördeskriget tog slut och att fria val kunde hållas. Detta ledde till Zimbabwes självständighet den 18 april 1980.

Muzorewa formade 1970 partiet United African National Council (UANC). Från början var det de tre partierna UANC, ZANU och ZAPU som deltog i förhandlingarna om ett självständigt land. Men till slut var det bara UANC som accepterades som laglig motpart av Smiths regering eftersom det var det partiet som var emot en väpnad konflikt. I det demokratiska (= en röst, en person) valet 1980 fick UANC tre säten i parlamentet.

I presidentvalet 1995 ställde Muzorewa upp mot Robert Mugabe, där han förlorade. Under valrörelsen 2008 hävdade han att folket, både svarta och vita, hade kommit till honom och bett honom att ställa upp som president, men han registrerades aldrig som någon presidentkandidat.

Abel Muzorewa hade varit dålig under en period och dog igår, den 8 april, efter att ha mottagit nyheten om att hans bror nyligen dött  i USA. Muzorewa blev 85 år gammal.

Recent Posts