8 kvinnor den 8 mars

Varje dag dör 8 kvinnor i Zimbabwe på grund av de föder barn hemma och inte på sjukhus. De har inte råd med de 25 dollar (ca 170 kronor) som förlossningsavgiften kostar. En rapport från UNICEF berättar detta.

Precious Life Foundation är en liten organisation som arbetar med att fånga upp tjejer som är gravida, har fött barn i unga år och är ensamstående, eller som anses vara i riskgruppen för att bli gravid genom sexarbete. Organisationen startades för att det var vanligt med babydumpning i vissa förorter till Bulawayo.

Deltagare för utbildning till hårfrisörska och servitris.

Deltagare för utbildning till hårfrisörska och servitris.

Genom att ge utsatta flickor mellan 15-24 år möjligheten till en utbildning, hoppas Precious Life Foundation kunna ge de unga kvinnorna alternativ till att inte behöva dumpa sin bebis. Organisationen har ett drop-in center, där de unga kvinnorna kan få kläder till sin nyfödda barn, psykologiskt stöd och det är en samlingspunkt för personer i liknande situation. Många av de utsatta unga kvinnorna är föräldralösa och har inte haft någon vuxen att vända sig till.

Sjungande och dansande kvinnor i Gwanda North.

Zimbabwe är ett starkt mansdominerat samhälle och det är ofta svårt för kvinnor att kunna göra sin röst hörd. Det märks på många olika nivåer. Men sakta sakta går det att märka en förändring. Till exempel i studiecirkelgrupper som partner organisationen ENMT jobbar med.

– Kvinnorna i gruppen har blivit fria genom att de har möjlighet till att själva kunna försörja sig och inte behöva vänta på att maken ska komma hem med några få kontanter, säger Elisabeth Dube som arbetar på ENMT. Kvinnorna har fått självförtroende och vågar stå för sina åsikter.

Recent Posts