Mot solen, hettan och sanden för ett fritt Västsahara

Samtal med en vän:

-Vad ska du göra de närmsta veckorna?

-Jag ska iväg på Sahara Marathon.

Vännen tittar på mig, uppifrån och ned och säger:

-Du kan väl inte springa ett maratonlopp, det är ju 42 kilometer.

– Nej det kan jag verkligen inte, på grund av min fot som jag skadade för ett år sedan, svarar jag finurligt. Men jag kan gå 5 km och medalj får jag i vilket fall.

Och så fortsätter vårt samtal och jag får tillfälle att berätta om Västsahara och varför jag för Afrikagruppernas räkning åker till de västsahariska flyktinglägren i södra Algeriet och deltar på solidaritetsloppet Sahara Marathon.

Vad vet du, käre läsare, om Västsahara?

Afrikas sista koloni, sedan 1975 till stora delar ockuperat av Marocko. En FN- styrka utan mandat att övervaka och rapportera om brott mot mänskliga rättigheter, finns på plats sedan 1991 för att genomföra en folkomröstning om självbestämmande och självständighet – men ingen folkomröstning har skett än. Cirka 160 000 västsaharier bor fortfarande i flyktingläger i Algeriet. I behov av stöd och bistånd utifrån för att ha mat på bordet, trots att landet är rikt på naturresurser framförallt fisk och fosfater som inte kommer den västsahariska befolkningen till del!  I det ockuperade Västsahara förföljs, fängslas och misshandlas västsahariska människorättsaktivister trots FN-styrkans närvaro.

EU-domstolens högsta instans fastställde i slutet av förra året att Västsahara inte är en del av Marocko och Marocko har därmed inte rätt att handla med fisk och naturresurser från ockuperade område.

Trots att Sveriges riksdag redan 2012 beslutade att Sverige som första europeiska land ska erkänna Västsahara – så har den sittande regeringen inte verkställt riksdagsbeslutet och erkänt. Inte med ett ord nämndes Västsahara när regeringen presenterade Utrikesdeklarationen för 2017 i riksdagen. I efterföljande debatt ställdes krav på svenskt agerande.  Sverige som medlem i FN:s Säkerhetsråd 2017-2018 har alla möjligheter att med full kraft verka för en lösning av konflikten, samt att återställa matbiståndet till flyktinglägren.

Jag deltar i solidaritetsloppet Sahara Marathon tillsammans med flera från Afrikagrupperna och Emmausgrupper för att kunna informera och lyfta fråga

  • om Västsahara och det västsahariska folkets situation både i flyktingläger och i ockuperade områden
  • att Sverige fortfarande inte erkänt Västsahara och inte tagit upp frågan i Säkerhetsrådet

Du kan också visa din solidaritet med Västsahara. Spring med oss för frihet den 26 februari. Eller förresten du kan gå/springa/cykla/krypa hur långt du känner för och var helst du är.  Det viktiga är denna dag att ta ord till handling.

Ta en bild på dig själv när du gör det och tagga #saharamarathon  #runforfreedom #springförfrihet #referendumnow #afrikagrupperna
Glöm inte att kika in och ”attenda” eventet på facebook. Dela till alla du känner:

Du kan följa oss på Instagram

#springforfrihet

#afrikagrupperna

Lotta Comé

temahandläggare

Recommended Posts