Ligger FIFA kanske bakom?

Den liberale bloggaren Rickard Nordin i Göteborg hakar på Gothia Cupdebatten. Han skriver: ”Det är… inte Gothia Cup:s fel att det blivit som det blivit. Politik och fotboll får inte blandas ihop enligt det internationella regelverket, det har vi flera gånger blivit påminnda om. Senaste gången det blev stora rubriker var i samband med VM för herrar förra året. Nigeria fick en skarp tillsägelse av FIFA. Om Gothia Cup skulle tillåta de västsahariska flaggorna trots Marockos protester fanns det alltså risk att i förlängningen få problem med FIFA”
Afrikagrupperna och Emmaus har redan misstänkt att större aktörer än de fotbollsspelande grabbarna har haft fingrar med i det fula spelet att snuva västsaharierna på den lilla lilla markeringen att få gå med sina egna flaggor under intåget. Om det nu var så omöjligt skulle Gothia Cup varit tydliga med det från början. De vet alltså inte riktigt vad som gäller eller? Nu klantade de till saken och är därmed uthängda i riksmedia. Nordin har dock koll och fortsätter bloggandet med den självklara slutsatsen:

”Men det är inte heller FIFA som är det största problemet. Problemet är givetvis Marockos regering. De ockuperar sedan 1976 Västsahara och trots FN-planer och fredsförhandlingar står processen still. Mycket av det beror på att EU gång på gång skriver på fiskeavtal och andra handelsavtal där Marocko skördar av Västsaharas tillgångar. På så sätt stödjer EU den Marockanska ockupationen – för det är lönsamt för EU.”
Läs hela Nordins inlägg.

Recommended Posts