Gothia Cup spelar ockupationsmakt i händerna

Med hjälpa av bland andra Emmaus Björkå har ett pojklag från Västsahara kunnat åka till Sverige för att delta i världens största fotbollskupp för ungdomar, Gothia Cup.

Tyvärr har världspolitiken följd med pojkarna till kuppen. Strax innan invigningen får laget av sin tränare veta att de inte kommer få lov att delta på jämlika villkor i paraden. Västsahara har varit ockuperat av Marocko sedan 1975. Hot har enligt Gothia Cups ledning lett fram till beslutet att inte tillåta Västsaharas flagga synas i paraden. Senare står i Göteborgs-Posten att ”signaler om att bland annat det marockanska laget känt sig provocerade” fått dem att ändra beslutet.

Gothia Cup väljer att lyssna till hoten med hänvisning till ”de västsahariska barnens säkerhet”. Sen när tillåter vi diskriminering på grund av hot?

Afrikagrupperna uppmuntrar alla att visa solidaritet med barnen, som kommer från ett algeriskt flyktingläger. Ett 60-tal länder erkänner Västsaharas självständighet. Gothia Cup är inte beredda av visa medmänsklighet, men det finns en stark svensk rörelse för Västsahara; visa att du är del av den!

Nästa match spelas 14.00 i Kviberg 25, på onsdag spelar de kl. 09.40 på Bergsjövallen 3. Låt deras flaggor synas bland publiken när de förvägrades synas i paraden!

Läs hela Emmaus Björkås pressmeddelande här.

Recommended Posts