Från Sverige till Sydafrika i solidaritet med Västsahara

EFTER 43 ÅR AV OCKUPATION – NÄR SKA EU SLUTA PLUNDRA VÄSTSAHARA?
Del. 3 Från Sverige till Sydafrika

”Sverige och Sydafrika här har vi er – det bästa av Europa och det bästa av den afrikanska kontinenten”
Förutom Polisarios representanter inom EU och FN och från landkontor världen över samlar EUCOCO politiker, diplomater, borgmästare och ambassadörer från bland annat Spanien, Algeriet, Frankrike, Moçambique, Sydafrika och Sverige. På plats är även civilsamhälle, människorättsaktivister, journalister och jurister från Västsahara och från organisationer i solidaritet med den västsahariska kampen för självbestämmande.

Från Sverige var Lotta Johnsson Fornarve (V) riksdagens vice talman på plats, liksom representanter från Olof Palme Center, Emmaus Stockholm och undertecknad från Afrikagrupperna. Talen varierar från erkännande av den historiska kampen och nyckelhändelser till konkreta uppräkningar. Så som från den spanska fackföreningen och värden UGT som listade aktiviteter till stöd för sina västsahariska motsvarigheter i ockuperat område, då diskrimineringen på arbetsmarknaden är stor och västsaharier blir avskedade från sina arbeten och har svårt att försörja sina familjer.

Oberoende av regering – vi kommer fortsätta sätta press

”Jag hoppas verkligen att Sverige kommer att rösta nej till det nya frihandelsavtalet, oberoende av nästa regeringssammansättning” säger Lotta Johnsson Fornarve (V), riksdagens vice talman, som första gången besökte lägren i Algeriska öknen 1981 och har varit engagerad både i antiapartheid-kampen och Västsahara frågan sedan länge och avslutar sitt tal med: ”Vi kommer fortsätta sätta press på nästa regering att erkänna Västsahara”

Trots att Spanien fortfarande har den administrativa makten över Västsahara så är solidariteten i olika politiska läger stark. Madridpolitikern Rommy Arce Legua sa tillexempel att: ”Spaniens folk väntar på att staten ska rätta till detta historiska fel”

”Sverige och Sydafrika här har vi er – det bästa av Europa och det bästa av den afrikanska kontinenten” säger en av Polisarios yngre representanter i EU halvt om halvt på skoj när vi passerar varandra under mötet. Men inom delegationen från Sverige är vår hållning tydligt samlad att Sverige särskilt som representant i FN:s säkerhetsråd måste göra mer för folkrätten. I en snabb överblick och jämförelse med Sydafrika och Moçambique – kan de hur en sätter solidaritet i praktiken mycket bättre.

Moçambique erkände Västsahara 1986 och Sydafrika 2004. ”Våra relationer bygger på frihet, inte bara för västsaharier – utan för alla afrikanska länder. A luta continua!” avslutar José Antinio Alberto Matsinha ambassadör för Moçambique i Spanien, sitt inlägg.

”Vårt erkännande är inte bara på pappret” säger vice-representanten Mr. Mzi Botha för sydafrikanska ambassaden i Algeriet, en person som är märkbart respekterad och mycket populär under mötet. Många är de händer som skakas och uppmuntrande leenden som utbyts både inom och utanför konferensens korridorer.

Mr. Botha fortsätter att berätta att de sydafrikanska representanter besöker flyktinglägren minst 3-4 gånger om året för att upprätthålla relationen med Polisarios regering i exil i det representativa flyktinglägret Rabouni. ”Framförallt är det en fråga om legitimitet” fortsätter Botha ”vi hoppas att EU kommer att upprätthålla de lagar som de anser lämpliga för sig själva den här gången” och drar gärna tankarna till Nelson Mandela för att tala till allas vårt kollektiva samvete

”Vi borde pausa och tänka på vad Mandela hade hoppats att se. Idag skulle Mandela inte vara glad att se Västsahara fortsatt i kolonialismens händer”

Flera gånger återvänder Botha till vad han hört om Sverige under sina år och tidiga år som diplomat, men ställer sig frågande till realpolitiken och hur det politiska landskapet ser ut i Sverige idag i frågan.

”Det går inte att lyssna på någon av veteranerna som varit aktiva i antiapartheid-kampen utan att höra dem prata om betydelsen av Sveriges stöd – Sverige stod verkligen på vår sida brukar det heta.”

Lotta Fornarve summerar det bra i retroperspektiv:

”Det var såhär segt i början av antiapartheid-arbetet också. Men vi fick till handelsblockaderna tillslut”

Det är dags för Sverige att ta ansvar. Svenska politiker har mycket att bidra till. Ta medskicket från EUCOCO på allvar: Stoppa handelsavtal mellan EU och Marocko som bryter mot internationell rätt. Se till att svenska företag och AP-fondernas investeringar bidrar till att #stoppaplundringen i #Västsahara!

Läs mer:
Om Afrikagruppernas arbete för ett fritt Västsahara
Del 1. Plundring och ordkrig
Del 2. Plundring, prioriteringar och agerande

Text: Sanna Ström
Bild:Från Sverige var Lotta Johnsson Fornarve (V) riksdagens vice talman på plats, liksom representanter från Olof Palme Center, Emmaus Stockholm och undertecknad från Afrikagrupperna. Från vänster Mr. Nafaa Salem Deputy Representative of Frente POLISARIO in Sweden, Caroline Nord Emmaus Stockholm, Sanna Eliasson Olof Palme Center. Sanna Ström Afrikagrupperna,  Otto Widmark Olof Palme Center, Lotta Johnsson Fornarve (V)  samt Juan Obregón Emmaus Stockholm.

Recommended Posts