Hur arbetar Sverige för att mänskliga rättigheter ska följas i Västsahara?

Under förra veckan bjöd Sveriges utrikesminister Margot Wallström in för ett öppet frågeseminarium i ABF-huset i Stockholm för att prata om Sveriges tid i säkerhetsrådet. Vår medlemsansvariga Sanna Ström var på plats för att fråga Margot Wallström hur Sverige aktivt arbetar för att mänskliga rättigheter ska följas i Västsahara.

Fråga: Jag skulle vilja säga tack för arbetet för solidaritet och feminism i Säkerhetsrådet. Min fråga gäller mänskliga rättigheter i Västsahara. Den 27 april röstade Sverige i Säkerhetsrådet för ett förnyat mandat, för FN-styrkan MINURSO. Trots att det är den enda FN-styrkan (av 14) som inte har i sitt mandat att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. Frågan är helt enkelt: Hur kommer Sverige genom Säkerhetsrådet att arbeta för mänskliga rättigheter i Västsahara?

Jag skulle även vilja avsluta med att citera den västsahariska journalisten Mohamedsalem Werad, som Sveriges riksdag i mars sa: ”Vår kris, den är politisk – den är inte humanitär! Vi förväntar oss en progressiv position av Sverige i Säkerhetsrådet” Tack!

Margot Wallströms svar på detta:
Bra frågor kring några av de mest kontroversiella, svåraste och frustrerande frågorna som vi har att röra oss med […]

Med Västsahara är det så, att vi sa från början att vi skulle engagera oss i denna här frågan. Med kontakter både med Polisario och de länder som har ett avgörande inflytande över situationen för västsaharierna. Och det har vi gjort.

Vi hade besök så sent som häromveckan av Horst Köhler som nu är nytt FN sändebud (för Västsahara). Och vi vill, tills den vägen är uttömd, så vill vi stödja ett FN-spår. Och vi tror med Horst Köhler som har en helt annan auktoritet, som har ett helt annat engagemang, som redan har sett till att göra resor till alla inblandade länder och visat en vilja att ta itu med den här frågan; så kommer vi att fortsatt stötta det.

Sen vet du att i EU-sammanhang, är vi praktiskt taget den enda rösten. Vi är nästan ensamma att engagera oss i det här, vi är ensamma för att rösta på det sätt vi har gjort.  Och det har varit otroligt svårt – och det kan jag säga att jag har upplevt – att få med något helt nytt mandat för styrkan.

Men nu är det en 6 månaders förlängning.  Vi fick in språk (i MINURSO resolutionen) som vi tyckte var väldigt viktigt; som rörde respekt för mänskliga rättigheter, som rörde västsahariernas möjlighet att vara med och också få säga sitt om sin framtid och kvinnors ställning osv. Och det fick vi med i den här resolutionen – som gjorde att vi kunde stödja den. Den är heller inte perfekt för tillfället, för det har inte funnits stöd för det. Vi fortsätter att engagera oss och kommer fortsatt att följa och stötta en FN-process. Det har tagit alldeles för lång tid – men vi har ändå hopp om att med Köhler så är det lite mer energi i processen.

Följs verkligen de mänskliga rättigheterna?
Under föregående vecka svarade inte bara Margot Wallström på frågor om Västsahara. Två representanter från Emmaus Stockholm åkte även ner till de av Marocko ockuperade delarna av Västsahara för att besöka deras partnerorganisation ASVDH, men de blev stoppade av marockanska myndigheter. På flygplatsen i El Aiún stoppades de i passkontrollen. Utan någon förklaring fick de sätta sig på samma flyg som de kommit med och åka tillbaka till Casablanca i Marocko, samt deporterades därifrån direkt tillbaka till Stockholm.

Organisationen arbetar för att övervaka brott mot mänskliga rättigheter. Ordförande för partnerorganisationen är Brahim Dahane som tidigare mottagit det svenska Per Anger-priset för sina insatser för mänskliga rättigheter i Västsahara. Samt var med på Afrikagruppernas medlemsmöte om Västsahara i Göteborg i december (som samarrangerades av  Göteborgs Afrikagrupp och Västsaharisk Gemenskap i Sverige).

– Vi får vittnesmål varje dag från västsaharier som arresteras och utsätts för våld och tortyr. Vår partnerorganisation gör ett oerhört viktigt jobb samtidigt som de riskerar repressalier för att de står upp mot ockupationsmakten Marocko, säger Caroline Nord som är kommunikationsansvarig på Emmaus Stockholm.

Det är inte första gången Marockanska myndigheter hindrar svenskar från att komma in och observera situationen. Tidigare har svenska EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Bodil Valero (MP) nekats från att komma in i landet. Även världsorganisationen mot tortyr OMCT, har reagerat på att representanterna blev utslängda och har publicerat ett öppet brev med anledning av deras utvisning.

– Marocko vill ge sken av att det är demokratiskt och fredligt i det ockuperade området. Men det stämmer inte. Om de inte har något att dölja så borde de inte agera så här, säger Caroline Nord.

Läs mer:
Om Västsahara
Svenskar nekas inträde i Västsahara

Foto: Från vänster: Mohamed Barkan (Equipe Media), Sanna Ström, Mohamedsalem Werad (Saharawi Voice), Ibtihal Aloul (Emmaus Björkå), Ahmed Ettanji (Equipe Media), Anna Klara Åhrén och Alex Veitch (RåFiLM).
Fotograf: Brahim Buhaia (Saharawi Voice)

Recommended Posts