Att inte erkänna Västsahara är ett svek mot det västsahariska folket

Afrikagrupperna är en av flera organisationer i Sverige som under många år uppmärksammat Västsahara-frågan och ställt kravet att Sverige ska erkänna Västsahara som ett eget land. Det har gått 40 år sedan den marockanska ockupationen av Västsahara startade. Det gör Västsahara till Afrikas sista koloni. Situationen i flyktinglägren i den algeriska öknen blir svårare och svårare.  När riksdagen i december 2012 gav regeringen i uppdrag att erkänna Västsahara kändes det som en seger för den globala solidariteten och det västsahariska folket. Att nu de nuvarande regeringspartierna som stod bakom det beslutet inte står upp för det västsahariska folket är ett svek som är obegripligt att förstå.

–          Om Sverige inte erkänner Västsahara är det inte bara ett brott mot folkrätten, utan även ett stort svek mot det västsahariska folket, säger Gabi Björsson, generalsekreterare på Afrikagrupperna

Texten nedan är publicerad på föreningen Västsaharas hemsida, där Afrikagrupperna är medlem.

Sveket: Inget svenskt erkännande av Västsahara!

Enligt SVT 14 januari ska utrikesminister Margot Wallström i nästa vecka tillkännage att Sverige inte kommer att erkänna Västsahara. Det sker i så fall i samband med ett besök av Marockos talman.

En plats i säkerhetsrådet där Sverige kan behöva stöd från Arabvärlden och därmed från Marocko, ökad handel med Marocko, marockansk vrede, en utredning om konsekvenserna av ett erkännande anses vara anledning till att Sverige backar från det tidigare socialdemokratiska beslutet om erkännande enligt SVT.

I en intervju i Aktuellt samma dag säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare och Västsaharakännare:

– Det är väldigt sorgligt att Sverige böjer sig för påtryckningar från Marocko som ockuperar Västsahara. Det är ett löftesbrott. Det finns ett vallöfte om erkännande, man bryter mot ett riksdagsbeslut bara för att bli invald i säkerhetsrådet i stället för att vara en röst för folkrätten och för avkolonisering och framför allt sviker Sverige västsaharierna.

– Hyckleri, säger Liberalernas ordförande Jan Björklund. Regeringen erkände Palestina men inte Västsahara. Nu gör man allt för att få en plats FN:s säkerhetsråd.

 

Recent Posts