Anmäl dig till Sahara Marathon

Den 26 februari 2019 äger Sahara Maraton rum i de västsahariska flyktinglägren. För 18:e året i rad arrangeras loppet i syfte att uppmärksamma att drygt 170 000 människor bott i flyktingläger i öknen i över 40 år. Varje år kommer folk från hela världen för att delta. Vissa kommer för att de hört att det är ett av världens tuffaste maraton då en stor del av sträckan är på sand, vissa kommer för att lära sig mer om ockupationen av Västsahara, men det viktigaste är att alla deltagare springer/går i solidaritet med det västsahariska folket.

Det finns möjlighet att springa/gå 42 km, 21km, 10km eller 5km.

Vill du följa med? Hela resan tar cirka en vecka och kommer att kosta omkring 10 000 kr. I priset ingår resa, boende och transfer. Kostnad för startplats tillkommer. Sista dagen för anmälan är 16 december 2018. En informationsträff för alla deltagare hålls i januari 2019. Kontakta medlem@afrikagrupperna.se om du vill veta mer eller skicka in en anmälan.

Mer information

Sahara Maraton äger rum i slutet på februari i samband med Västsaharas nationaldag den 26:e februari. Vi har planerat att åka 23/2 till 2/3. OBS! Det är bara preliminära datum, vi kan ändra om någon av löparna önskar så eller så styr vi datumen efter när vi kan få billigast biljetter. Datumen går också att anpassa i fall att någon vill stanna längre, stanna i Algeriet eller mellanlanda i Madrid, Paris eller Barcelona.

Kostnad för en person är cirka 10 000kr för resa och boende. Det som tillkommer är avgift för loppet på 150 euro och eventuella fickpengar. Pengarna till loppet går till organisationen Sahara Maraton som använder pengarna till loppet och återinvesterar överskottet i västsahariska organisationer.

Praktiska saker:
– Visum: Ordnas i Sverige. Vi behöver ha alla pass och signerad visumansökan senast i slutet av januari så att vi kan ansöka i grupp hos ambassaden. Vi går igenom det mer utförligt när det närmar sig.
– Flyget: Gruppbokas för att få så bra pris som möjligt. Flygresan tar ca 20 timmar (Stockholm-Paris-Alger-Tindouf).
– Boendet: Vi bor hos familjer i flyktinglägren. Familjen ordnar ett stort rum till alla, beroende på hur stort sällskapet är delas vi kanske upp i olika familjer.
– Mat: Familjen ordnar med mat, vatten och andra praktiska saker man kan behöva. Vi bjuds på kamel, get och kyckling. Det finns även vegetariska alternativ. Det kan hända att vi äter ute på restaurang någon dag och då är det oftast pasta, kyckling, pommes frites eller pizza som finns.
– Transport: Organisationen i lägren ordnar med hämtning/lämning på flygplatsen, besök på institutioner och projekt m.m.
– Loppet: Det går att springa/gå 42km, 21km, 10km eller 5km.

Vi kommer också ha träffar här i Stockholm för de som bor här där vi berättar mer om konflikten, om loppet och vad man har att förvänta sig. Fram till februari arrangerar vi också löpträningar en gång i månaden. Du kan se mer här på Facebook: https://www.facebook.com/events/276242089865515/

Vi har också en peppträff 12e januari för oss som kommer åka. Missa inte den! Mer info här: https://www.facebook.com/events/706250786415715/

Här hittar du mer information om Sahara Maraton: http://www.saharamarathon.org/en/home-en/

Recent Posts