Studentdebatt om genus och utveckling

IMG_1491

Madalena Sidumo, aktivist i UNDE beskriver skillnaden mellan begreppen genus och kön.

Den 17e november är den internationella studentdagen. I Maputo demonstrerade studenter för utbildning med kvalitet samt större möjlighet för tjejer att studera.

Afrikagruppernas partner UNDE, en studentorganisation ordnade en debatt på temat genus och utveckling. De bjöd in studenter och elever från olika skolor att diskutera ämnet ur ett utbildningsperspektiv. Mer än 70 personer deltog i debatten.

Madalena, en av UNDEs aktivister inledde med att beskriva skillnaden mellan begreppen genus och kön som ofta blandas ihop. Deltagarna delade med sig av sina olika erfarenheter. Ofta handlade det om att tjejer inte fått fortsätta sina studier. Många tjejer gifter sig vid ung ålder och får stort ansvar för ta hand om hem och familj och får då inte studera vidare. Många föräldrar anser att det är viktigare att låta sina söner studera eftersom döttrarna kommer att bli försörjda av sina framtida män. Då många familjer inte har råd att låta alla barn få utbildning får söner ofta förtur. Eftersom ett stort antal tjejer inte får tillgång till utbildning fortsätter tjejer och kvinnor att vara ekonomiskt beroende av män.

En del av UNDEs arbete handlar om att skapa möjligheter för tjejer att fullfölja sina studier. Att ge utrymme för debatt är ett steg i arbetet att upplysa studenter och elever om sina rättigheter. UNDE arbetar även i skolor där de håller föredrag och bjuder in till diskussion. Stöd UNDEs viktiga arbete, bli medlem i Afrikagrupperna eller skänk en gåva!  

Recent Posts