Othoko – med fokus på hiv, omvårdnad och mat

Mat är livsviktigt för alla – oavsett om man lever med hiv eller inte. En balanserad och näringsriktig kost stärker immunförsvaret. Kosten är därför extra viktig när man lever med hiv, eftersom hivviruset bryter ner immunförsvaret. Då behövs näringsrik och varierad kost för att stärka immunförsvaret så att det orkar bekämpa infektioner och så att hiv utvecklas långsammare.

När man lever med hiv får man dessutom en ändrad ämnesomsättning. Viruset påverkar aptiten, matsmältningen och kroppens upptag av näringsämnen. Ett försämrat upptag av näringsämnen ställer högre krav på en näringsriktig kost. Kombinationen näringsfattig mat och hiv ger en dålig spiral som försvagar immunförsvaret.

När man har hiv går det åt mer energi än om man är helt frisk eftersom immunförsvaret jobbar hårt för att bekämpa infektionen. Du måste ofta äta mer mat än innan du blev smittad. Det är även viktigt att man inte går ner i vikt, eftersom det i sin tur kan leda till att kroppen får svårt att bekämpa infektioner. Det gäller att äta en varierad och balanserad kost på regelbundna tider. Det är viktigt att äta frukost, lunch och middag.

Mat är en förutsättning även för att bromsmediciner och behandling ska fungera. En effektiv behandling gör att du som lever med hiv kan leva som vanligt. För att behandlingen ska vara effektiv krävs en balanserad, regelbunden och näringsriktig kost. Många människor som lever med hiv lever även i fattigdom och utsatthet och mat är ofta en bristvara, det är svårt att få mat på bordet tre gånger om dagen.

Matkorg

Matkorg

Vissa bromsmediciner ställer högre krav på rätt kost än andra. Mat kan ses som en slags terapi som maximerar den medicinska behandlingen. Detta är något som Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i norra Moçambique lägger stor vikt vid. Deras aktivister, som själva lever med hiv, jobbar med hemvård. Syftet med hemvården är att ge stöd till människor som lever med hiv och deras familjer. Genom att utbyta kunskap inkluderas familjen och lär sig hur de bäst kan ge vård i hemmet. Målet är att skapa ett långsiktigt och hållbart arbete. Olga Tiago är aktivist och koordinerar hembesöken:

-Vi har också en “matkorg” som vi tar med vid våra besök, i denna finns bland annat grönsaker från våra odlingar. Mat och näring har stor betydelse för tillfrisknandet och därför lägger vi stor vikt att lära familjen hur de kan tillaga grönsakerna för att uppnå ett högt näringsvärde. Vi vill också tydliggöra för familjerna att vi hemvårdare inte ska ses som en ersättning av familjen, utan endast ett stöd. Målet är att familjen ska hjälpa personen som lever med hiv i dennes vardag med stöd och kunskap från Othoko.

Vill du vara med och stödja arbetet? Köp en plats vid årets godaste julbord! Företag och enskilda personer kan köpa en plats vid vårt fiktiva julbord. På menyn finns basvaror som en person som lever med hiv behöver under en månad. När man köpt en plats får man sitt namn synligt på detta julbord, man kan också välja att vara en okänd välgörare. Hjälp gärna till att sprida detta till folk och företag i er närhet!

/Anna Gren, temahandläggare Afrikagrupperna

 

Recommended Posts