Mikrokreditlån främjar landsbygds- utveckling i Angola

Evaristo framför sitt nya hus

Evaristo framför sitt nya hus

Efter inbördeskriget i Angola som tog slut 2002 befann sig befolkningen på landsbygden i en katastrofal situation. Afrikagruppernas partnerorganisation ADRA började då bygga upp en mikrokreditfond för att ge folk möjligheter att skaffa sig de mest grundläggande förnödenheterna. Då handlade det mest om att köpa in boskap och höns som sedan förökades och blev distribuerade mellan familjerna i de olika medlemsföreningarna. Snabbt insåg medlemmarna behovet av att utöka sina produktionsytor och områden. När den värsta tiden var över kunde man fokusera mer på projekt för att utveckla landsbygden, varför ADRA bestämde sig för att skapa en annan typ av mikrokrediter.

mat

Varor i butiken

Evaristo Venancio från byn Kino i Angola är en av dem som dragit nytta av mikrokrediterna. År 2011 fick Evaristo ett lån på 245 500 kwanzas (ca 17 058 kr) från ADRA. För pengarna startade han en liten närbutik i sin by. Han byggde ett nytt hus till affären och lyckades skapa en framgångsrik verksamhet. Evaristo åker själv och köper produkter till sin butik från två närliggande orter, Malanje och i Huige. Helst handlar han i Huige då transporten dit är billigare. I framtiden ser han dock fram emot att äga sitt eget transportmedel.

Evaristo mal mandiok

Evaristo mal mandiok

Med vinsten från affärsverksamheten har Evaristo kunnat skaffa sig en speciell kvarn för att mala mandiok till mjöl. Kvarnen är en lokal uppfinning från en av grannbyarna och består av en motor kopplad till en kross. Med kvarnen kan Evaristo producera och sälja mandiokmjöl som är en av basvarorna på Angolas landsbygd.

Evaristo är gift och far till fyra barn. Med hjälp av vinsten från butiken kunde han också bygga ett nytt bostadshus till sin familj. Dessutom har han redan betalat tillbaka en stor del av lånet, hela 141 000 kwanzas. Förutom affärsverksamheten engagerar sig Evaristo också i alfabetisering, och ger gratis lektioner till äldre kvinnor i byn.

Vill du ge andra samma möjligheter som Evaristo? Bli medlem i Afrikagrupperna eller köp ett gåvokort.

Recommended Posts