Maluane tillverkar energieffektiva spisar

16

Maluane i verkstadsbygget med ugnen utanför i bakgrunden

Alberto Alson Maluane är keramiker och har jobbat som det hela sitt yrkesliv. Han har sin verkstad utanför Matola i Moçambique. 2012 började han samarbeta med Afrikagruppernas partnerorganisation Livaningo i spisprojektet, som vi tidigare skrivit om här på bloggen. Samarbetet kring spisarna har varit givande i båda riktningarna. Maluane har bidragit med sin kunskap och projektet har gjort att han har kunnat utöka sin verksamhet.

Maluane är en av de keramiker som varit med i arbetet med produktutveckling av spisarna. Hans teknik och materialkännedom har varit oerhört viktig i arbetet.  Han använder en naturlera från regionen. Denna lera är inte väldigt värmetålig och spricker lätt, både i produktionen, vid bränning samt vid användning av slutprodukten. I experimenterandet med att ta fram spisprodukten har de kommit fram till att de behöver blanda i kaolin och chamotte för att leran och keramiken ska bli tåligare.

18

Produktion i den gamla verkstaden under mangoträdet

” Vi upptäckte även att fatet inte får vara för djupt, för då går det åt mer kol. Sen önskade användarna en högre spis med handtag. Då tog vi fram det. Nu vill användarna ha en spis med två plattor eller plats för två grytor. Det är nästa utmaning i produktutvecklingen”, berättar Maluane.

Innan samarbetet med Livaningo arbetade Maluane ensam och producerade vaser, krukor och fat. Nu har han fyra anställda och med vinsten håller han på att bygga en ny verkstad. Fram till nu har han haft sin manuella sparkdrejskiva under ett mangoträd. Den nya verkstaden kommer ha arbetsplatser för drejning, efterarbete och torkning. Torkrummen är redan klara. Det är viktigt att faten får torka i ett stängt rum utan drag. Annars är det risk för att de trokar ojämt och spricker. Nästa steg är att köpa in en elektrisk drejskiva. Och det är brådskande! Maluane känner av arbetet med en manuell sparkdrejskiva i kroppen. Efter att ha drejat på en sparkdrejskiva i 30 år haltar han lite och han har värk i benet.

23

Sparkdrejskivan

Maluane och hans team producerar 70 keramikfat till spisar om dagen. Ytterbehållaren gör ett företag industriellt. Maluanes team monterar fatet i ytterbehållaren. De har som mål att producera 13000 spisar i år. Maluanes ugn är vedeldad och tar 500 fat. Bränningen tar ett dygn och de eldar upp till 1000 grader. Innan faten bränns måste de torka i närmare tre veckor.

Maluane håller i kurser för de övriga keramikerna som samarbetar med Livanigo för att de ska kunna standardisera produktionen och hålla kvalitén. Livaningo har gjort en film om Maluane som kan ses här! I följande inlägg kommer vi att berätta om hur försäljarna och användarna har dragit nytta av spisprojektet.

Spisarna är en uppfinning som gör gott i alla led. Hjälp oss att sprida smarta enkla lösningar som förändrar liv! 

Genom att köpa ett gåvokort stödjer du vårt arbete!

131425

Recent Posts