Energieffektiva spisar – små innovationer med stor effekt

Tre kvinnor beräknas dö varje dag i Moçambique på grund av de luftföroreningar matlagning på träkol orsakar. Samtidigt orsakar kolkonsumtionen skogsskövlingar. Vi har tidigare på bloggen skrivit om vår partner Livaningos spisprojekt som syftar till att förbättra miljön, ekonomin och hälsan för användarna. Målet för Livaningo är att Moçambique har hållbara och förnyelsebara energikällor och att ingen ska behöva laga mat på kol.

”Under tiden som vi kämpar för ren hållbar energi har vi tagit fram en energieffektiv spis, som förbrukar hälften så mycket kol som de konventionella kolspisarna. Det är därför bättre för användarnas hälsa och ekonomi”, berättar Sheila Rafi på Livaningo.

Men det är inte bara användarna som vinner på spisarna. Även de som producerar och säljer spisarna tjänar på projektet.

5

Maria framför en av ugnarna

MBEU är ett kvinnokooperativ som ligger i Boane utanför Maputo. De producerar vaser, krukor och fat i keramik. För fyra år sen började de samarbeta med Livaningo i spisprojektet. Nu producerar de 25 keramikfat till spisar om dagen. De gör även för hand ytterbehållaren till spisen i plåt.

”Denna verksamhet ger en säker inkomst och det finns en efterfrågan”, säger Maria Mateus Ndlhate, president för MBEU.

Leran kommer från en flod 10 km bort. I verkstaden i Boane förbereder de leran, silar den från smuts och andra material. Kooperativet har två ugnar som de eldar med vet. En bränning tar ett dygn och minst två dagar därefter för att svalna. En ugn rymmer 1000 fat. Samarbetet mellan MBEU och Livaningo har lett till ökade kunskaper och resurser hos kooperativet.

[9a] 2

”Vi har jobbat fram en ny produkt och därigenom lärt oss nya tekniker. Vår medvetenhet kring kolanvändningens konsekvenser på miljö och hälsa har ökat. Vi har också tack vare spisprojektet ökat vår omsättning, kunnat anställa fler och nu lär vi även upp ungdomar”, berättar Maria.

På bloggen kommer vi att berätta vidare hur spisprojektet är lönsamt för fler tillverkare, försäljare och användare.

Spisarna är en uppfinning som gör gott i alla led. Hjälp oss att sprida smarta enkla lösningar som förändrar liv!

Bli medlem i Afrikagrupperna!

Recent Posts