Zuma rejält infirad som president

Tusentals prominenta gäster hade samlats vid presidentpalatset i Pretoria i lördags för att följa installationsceremonin. TVkommentatorerna diskuterade kritiken mot att kung Mswati bjudits in och rykten om att Thabo Mbeki kanske inte skulle dyka upp, vilket han gjorde. Så även den skore gamle president Mandela som skjutsats in i en speciell liten golfbil. Strax därefter anlände Jacob Zuma i sällskap med fru nummer ett. Han föll på knä framför Nelson Mandela, omfamnade Mbeki till kommentatorernas stora lättnad och svor presidenteden efter en rad välsignelser från representanter för alla relevanta religioner. I sitt ganska opersonliga tal prickade han av alla de punkter man kan förvänta sig att en ny president ska, och tackade alla avgångna presidenter tillbaka till de Klerk.

Efter en spektakulär uppvisning av både militärt och civilt flyg lämnade celebriteterna området till tonerna av Miriam Makebas hitlåt Pata Pata för att skölja ned sin lunchpate med Dom Perignon. Zuma höll ytterligare ett tal, i långa stycken på zulu, till de uppemot 40 000 mestadels hurrande människor som samlats framför byggnaden. De politiska kommentatorerna prisade talet och kallade hela evenemanget en hyllning till demokratin.

Jag var förvånad att kommentarerna i TV och radio var så väldigt positiva. Det verkar spegla en stark vilja att se detta som en nystart och lägga den senaste tidens politiska strul bakom sig. Jag hoppas att den eventuella mediala smekmånaden inte blir för lång.

Recommended Posts