Zumas mörka moln

Det debatteras en hel del här just nu. Och folk är kritiska till åklagarmyndighetens beslut att lägga ner åtalet mot Jacob Zuma. De tre ledarna för oppositonspartierna Democratic Alliance, DA, Independent Democrats, ID, och Congress of the People, Cope, uttrycker alla stark kritik.
Kritiken riktar sig bland annat mot att åklagarmyndigheten lägger ner åtalet på grund av att man anser att själva rättsprocessen har blivit manipulerad genom politisk påtryckning. (Man säger däremot ingenting om själva åtalspunkterna, alltså korruptionen.) Som bevis har man telefoninspelningar med samtal mellan före detta chefen för åklagarmyndigheten, Bulelani Ngcuka, och före detta chefen för Directorate of Special Operations (DSO), Leonard McCarthy, där de diskuterar när Zuma skulle åtalas igen. Åtalet las ner hösten 2007, men togs upp igen direkt efter ANCs nationella konferens i Polokwane i december 2007. Det är detta åtal som diskuteras på inspelningarna.
Nu diskuteras därför två saker. För det första – var lämnar detta rättssäkerheten i Sydafrika? Skulle åklagarmyndigheten ha gjort likadant om den åtalade inte var landets mest troliga nästa president? Frågan ställdes under presskonferensen efter beslutets offentliggörande. Åklagarmyndigheten gav inget svar, men troligen skulle inte så vara fallet.
För det andra betyder inte beslutet i dag att Zuma är rentvådd. Inte alls. Det är inte ett frikännande. Istället betyder det att vi inte kommer att få svar på den frågan. Åklagarmyndigheten har inte tittat på själva anklagelserna, utan bara på hur den rättsliga processen har gått till.
Nu är det bara drygt två veckor kvar till valet och många frågar sig om beslutet i dag kommer att få några konsekvenser. De analytiker som uttalat sig hittills menar att antingen ger det ANC vind i seglen då det inte längre finns något åtal mot Zuma, eller så blir folk mer misstänksamma och kanske inte litar på ANC eftersom de inte vet om Zuma är skyldig eller ej. Som en av analytikerna sa: ”Zuma kommer alltid att ha ett mörkt moln hängande över sig.”
Vad händer nu då? Jo, nu ska åklagarmyndighetens beslut bli formellt genom att det ska klubbas igenom i rätten. När det ska ske är ännu ej beslutat.

Recommended Posts