Zimbabwier vill stanna i Sydafrika

Det finns många Zimbabwier som bor och jobbar illegalt i Sydafrika. De har nu tills den 31 december på sig att skaffa de rätta legala dokumenten för att kunna bo och leva legalt i sitt grannland. Sydafrika har sagt att de inte kommer att förlänga deadlinen och ber alla som lever illegalt i landet att registrerar sig innan det är för sent. I detta skede räcker det dock med att man har ett kvitto på att man har lämnat in en ansökan, för att undvika att bli deporterad efter den 1 Januari.

Syd Afrika har erbjudit sig att låna ut en maskin som kan trycka 4 000 pass/timme för att så många som möjligt ska få sina lagliga dokument i tid. Den 22 December hade myndigheterna 125 000 ansökningar att behandla och man räknar med att de sista dagarna av det här året kommer det att komma in ytterligare ansökningar. Hotet om att bli deporterad från Sydafrika är något som Zimbabwierna tar på allvar. Många tycker att Syd Afrika har mer att erbjuda än sitt hemland.

Vid det Zimbabwiska konsulatet i Johannesburg väntade 15 000 människor i veckan. De blev otåliga när det inte såg att kön rörde på sig och när en stora delar av de väntande gick mot grinden till kontoret fick vakterna panik och började skjuta med tårgas mot Zimbabwierna.

På gatorna i Bulawayo är det detta som är det stora samtalsämnet just nu. I stort sett alla har någon släkting som skickar hem pengar ifrån Sydafrika.

– Utan pengarna som min bror skickar från Kapstaden skulle vi aldrig klara oss, berättar en man i 30-års åldern och fortsätter:

– Om jag får en möjlighet till att få ett jobb utomlands skulle jag inte tveka, jag skulle åka med en gång.

Ytterligare artiklar om hur Zimbabwier måste ha sina papper i ordning finns här.

Recommended Posts