Winnie i blåsväder igen

I en intervju med Nadira Naipaul som publicerades i brittiska tidningen The Evening Standard ska Winnie Mandela ha delat ut en rad råsopar till sin före detta make Nelson Mandela. Hon kallade honom för en sell-out som förhandlat fram dåliga överenskommelser för landets svarta. Han förlorade en del av sin revolutionära anda i fängelset, och nu på ålderns dar utnyttjas han av Nelson Mandela Foundation för att rullas fram i en rullstol när de behöver pengar medan hans egna döttrar (nu i 50-årsåldern) har svårt att få lov att träffa honom.

När nyheten om intervjun exploderade i sydafrikanska media var Winnie i USA. ANC ville inte kommentera uttalandena, utan ifrågasatte bara om det var sant att Winnie sagt så.
När Winnie yttrade sig igen var det för att kategoriskt förneka att någon intervju ägt rum.
– Jag har inte gett Naipaul någon intervju, därför behöver jag inte heller kommentera uppgifterna som publicerats.
Intervjun ska ha genomförts i Winnie Madikizela-Mandelas hem i Soweto där hon besöktes av paret Naipaul, Nadira och hennes make Nobelpristagaren VS Naipaul. Enligt The Evening Standard finns foton som bevisar att mötet iallafall ägt rum.

Oavsett om Winnie Winnie Madikizela-Mandela sa vad Naipaul skriver att hon sa eller ej så är det inte helt ovanliga åsikter i Sydafrika. Fler än man kan tro är starkt kritiska till hur Mandela och de andra i ledarskiktet förhandlade med nationalistpartiet. Ibland tror folk att Nelson Mandela tillbads som en halvgud av sydafrikanerna. Min erfarenhet är att han redan 1996 betraktades högst nyktert ute på landet där jag tillbringade tre månader då.
– Visst, han är en frihetskämpe, men ärligt talat, han har suttit inne i 27 år, vad vet han om vår tillvaro nu? kunde folk konstatera.
Å andra sidan räddade han med allra största sannolikhet landet från inbördeskrig.

Recommended Posts